logo boonappetit

Slow, een heerlijk kookboek voor NU + zalig soeprecept.

Slow, een heerlijk kookboek voor NU + zalig soeprecept.

Slow, een heerlijk kookboek voor NU + zalig soeprecept.

Slow dat is heerlijk langzaam koken voor als het leven zich binnenshuis voltrekt. Wie kent het niet: zacht pruttelende pannen op een klein vlammetje of in de oven. Gerechten die de tijd krijgen om lekker langzaam te garen en daardoor smaak ontwikkelen. De geuren die zich langzaam door het huis verspreiden waardoor iedereen zegt: wat ruikt het lekker en zich op voorhand verheugt op wat komen gaat. Herfst en winter zijn bij uitstek de seizoenen waarin gerechten die langzaam garen lijken te horen. Niet zo gek als je je bedenkt dat je dan ook meer thuis bent. (Tel daar het Coronavirus bij op waardoor je ook weinig kanten op kunt.)

Kortom:  Slow meer dan 140 recepten voor langzaam gegaard comfort food van Louise Franc (Good Cook 32,50 euro) past dan ook pérfect in deze tijd.

De cover met een ster in kruissteekmotief geeft al aan dat het om huiselijkheid gaat. Immers borduren is een tijdrovend klusje en een ster zien we vooral in december. Het boek heeft een aangename bladspiegel (lees grote letters en goed leesbaar) en warme bijna kruidige foto’s waarvan je meteen trek krijgt. In hoofdstukken als soep, groenten, vis & zeevruchten, gevogelte, varkensvlees, rundvlees, lamsvlees & wild, bijgerechten en desserts schuiven de heerlijkste zaken voorbij. Denk aan klassieke Franse uiensoep, chunky bieten-groentesoep, Toscaanse kippensoep, langzaam gegaarde octopus op zijn Grieks, kalkoenrollade met een citrus-kruidenvulling, Marokkaanse lamstoof, gekaramelliseerd buikspek op zijn Aziatisch, ricotta-peren cheesecake met een macadamia bodem of appel blauwe-bessen taart. Het is allemaal even behaaglijk en smakelijk.

Ik maakte op Sinterklaasdag de zwarte bonensoep op zijn Caribisch en begon daar al een dag eerder mee door de bonen te weken. Ik maakte een grote pan vol en nam emmertjes mee naar mijn kinderen bij wie wij namens Sinterklaas langsreden.

Héérlijke soep die wij zelf ook aten na onze pakjesplicht. Ik deel het recept met je. Wij aten er tacochips met quacemole bij en smulden.

Zwarte bonensoep op zijn Caribisch

VOOR 4 PERSONEN 20 MINUTEN + 1 UUR EN 45 MINUTEN KOOKTIJD + 1 NACHT WEEKTIJD

220 g gedroogde zwarte bonen 1 el olijfolie 2 stengels bleekselderij, gehakt 2 wortels, gehakt 1 prei, alleen het witte deel, in dunne ringetjes 3 teentjes knoflook, geperst 1 jalapeñopeper, zaadjes verwijderd, fijngehakt 1 tl gerookt paprikapoeder ½ tl pimentpoeder 60 g tomatenpuree 1 blik à 400 g tomatenblokjes 1 oranje zoete aardappel, geschild en in blokjes een grote handvol blaadjes en steeltjes koriander, gehakt zure room of yoghurt, voor erbij 1 limoen, in partjes maïsbrood, voor erbij.

Laat de zwarte bonen in een grote kom in ruim koud water een nacht weken. Laat de bonen uitlekken en zet opzij. Verhit de olijfolie in een grote pan met zware bodem op middelhoog vuur. Bak de bleekselderij, wortel en prei af en toe roerend 10 tot 12 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook, jalapeñopeper, het gerooktpaprika- en pimentpoeder toe en bak al omscheppend tot het gaat geuren. Roer de tomatenpuree erdoor en bak alles nog 2 minuten. Voeg de bonen en 1 liter water toe. Zet het vuur hoog, breng de soep aan de kook en zet het vuur iets lager. Laat de soep met het deksel schuin op de pan 1 uur en 15 minuten zachtjes koken. Roer hem af en toe door en voeg iets meer water toe als het mengsel te droog wordt. Doe de tomatenblokjes en zoete aardappel erbij en laat de soep nog 30 minuten of tot de bonen zacht zijn zachtjes koken. Voeg zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper naar smaak toe en roer de koriander erdoor. Serveer met de zure room, limoenpartjes en het maïsbrood.

Geschreven door : Joke Boon