logo boonappetit

Mooi mediterraan, de juiste boodschap op het juiste moment + recept voor heerlijke granolarepen

Mooi mediterraan, de juiste boodschap op het juiste moment + recept voor heerlijke granolarepen

Mooi mediterraan, de juiste boodschap op de juiste tijd + recept voor heerlijke granolareep

Tijdens de laatste persconferentie benadrukte Hugo de Jonge het belang van gezond leven als wapen in de strijd tegen Covid-19. Wie gezond is heeft meer weerstand. Ook in de kranten lees ik woorden van gelijke strekking door Jaap Seidell.

Gezond leven houdt in dat je gezond eet, beweegt en geen overgewicht hebt, wat de kans op ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatproblemen vergroot.En die ziektebeelden zorgen ervoor dat een besmetting met Corona veel heftiger en ernstiger kan verlopen.

De zusjes Jansen, op de boekcover Jansen & Jansen genaamd, schreven Mooi mediterraan Vier het leven én val af. Jansen & Jansen. (Uitgeverij Fontaine, 24,99 euro). Ze schreven meerdere boeken over gezond eten: Hartstikke lekker en Hartstikke mediterraan. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Annemieke cardiologe is en al jaren onderzoek doet naar de relatie tussen eten en gezondheid. Zus Janine is fotograaf, kok en grafisch ontwerper. Dat lijkt de ideale combinatie om samen een dieet-kookboek te schrijven. De ingrediënten van de Mediterrane leefstijl: voldoende beweging, veel sociale contacten en afwisselend eten met veel groentes, regelmatig vis en noten en een beetje vlees is hun favoriet.

Wie nu denkt dat de toon van dit boek er een is van een strenge dokter die je veel ontzegt, heeft het hélemaal mis. Zelden las ik een boek dat gericht is op afvallen en gezondheid dat zo’n prettige en bij vlagen hilarische toon heeft.

De zusjes houden van lekker eten, het goede leven en preken nergens. Ze adviseren en spreken uit ervaring. Want ook zij hebben ervaring met afvallen en aankomen. Ze noemen zich ‘ervaringsdeskundigen van de eerste orde’ waar het afvallen betreft. Diverse dieetmethodes komen dan ook voorbij, net zoals informatie waar voeding uit bestaat, stofwisseling en vetverbranding en het beste dieet: dat is geen dieet maar een leefstijl. Dan volgen de adviezen voor een maandprogramma: kleine porties, geen árme koolhydraten, niks na 19 uur, het zes dagen menu: een dag per week eet je gewoon steviger om het leven extra leuk te houden, vasten en bewegen. Daarna volgen er recepten geïnspireerd op en uit de mediterrane keuken. Achterin het boek worden menu’s gegeven met ontbijt, lunch en dineropties allemaal met een bepaalde hoeveelheid calorieën. Zodat je zelf kunt variëren.

Ik noem: smoothies, oergranola, knackebrod, notenbrood, kikkererwtensoep met spinazie en tahinolie, courgettekoekjes met feta, crespelle: pannenkoekjes met paddenstoelen, heilbot courgetterolletjes, paddenstoelensoufflé, geroosterde paprika’s met spelt, sesamijs en vruchtenijs, mango limoenpudding of haverkoekjes. Van de smakelijke granolarepen krijg je morgen het recept. 

voor 16 repen

150 g havervlokken

40 g walnoten

60 g gemengde noten

45 g (ca. 3 el) gebroken lijnzaad

120 g gedroogde abrikozen

50 g notenpasta 

30 g honing

20 g olijfolie

(warm) water

snuf zout

Deze repen zijn prima als (onderdeel van je) ontbijt, maar ook als tussendoortje.

Verwarm de oven tot 180oC. 

Doe de havervlokken in een kom. Je kunt de noten eerst wat fijner stampen, maar ook zo laten. Fijngestampt geven ze een reep meer samenhang. Voeg ze met het lijnzaad bij de haverzemelen. Snij de abrikozen fijn en voeg ze ook toe.

Maak een papje van de notenpasta, de honing en de olijfolie en meng dit goed door de haverprut. Voeg een beetje warm water toe om er een kneedbaar mengsel van te maken, plus het zout.

Wij gebruiken een soort van reepvorm, maar je kunt willekeurig welke vorm gebruiken. Of je maakt er met de hand een soort van reep van. Druk ze in elk geval echt goed in de (siliconen)vorm of, als je geen vorm gebruikt, druk ze dan goed in elkaar, anders verbrokkelen ze na het bakken te snel.

Plaats de vormen 20 minuten in de oven. Laat een reep volledig afkoelen voordat je die uit zijn vorm verwijdert.

Geschreven door : Joke Boon