logo boonappetit

De Bijbel van de Nederlandse keuken + recept voor kruidkoek

De Bijbel van de Nederlandse keuken + recept voor kruidkoek

De Bijbel van de Nederlandse keuken + recept voor kruidkoek

De Nederlandse keuken of ‘Hollandse pot’ heeft voor veel mensen niet bepaald een sexy imago. Sommigen omschrijven de keuken zelfs als saai. Maar saai is niet bepaald het beeld dat je krijgt als je de Bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil ter hand neemt. (De Bijbel van de Nederlandse keuken. Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftjessoep en van knolselderijsoep tot hachee. Janneke Vreugdenhil Carrera Culinair, 33,99 euro).

In ruim 200 recepten laat Janneke zien hoe divers, rijk en smakelijk onze Nederlandse keuken is. Bladerend door het boek is het of ik in een foto album kijk, het foto album van mijn jeugd waarin ik voornamelijk opgevoed werd met de Hollandse pot. Simpelweg omdat veel kruiden en andere exotische ingrediënten en kennis over wat je er mee kon doen nog niet helemaal voorhanden was.

Veel herkenning en meteen ook een herwaardering. Die Nederlandse keuken is helemaal niet saai. Maar een keuken die van oudsher heeft open gestaan voor invloeden van buitenaf. Dat maakt dat Indonesische nasi goreng en Marokkaanse couscous minstens zo Nederlands zijn als draadjesvlees en stroopwafels. Omdat we relatief met zo weinigen zijn en Nederlanders een open-minded volkje is dat nieuwsgierig is en ondernemend is. Dat bracht ons eeuwen geleden al naar verre overzeese gebieden wat voor invloeden op onze keuken heeft gezorgd.  Zo worden in de kassen van het Westland naast tomaten en komkommers ook aubergines chilipepers en kousenband geteeld, net zoals we inmiddels ook wijn verbouwen en maken in Nederland.

Janneke Vreugdenhil brengt met haar boek de Nederlandse keuken onder de aandacht en zorgt daarmee voor een terechte herwaardering. Dat doet ze op een allersmakelijkste manier in 200 recepten. Die zijn onderverdeeld in Nederland, Noord, Midden, Zuid en West en levert recepten als appelflappen, biefstuk met brood, bowl van vers fruit en bloemetjes (en een goeie tic) chili van bruine bonen, griesmeelpudding met bessensapsaus, zachtgekookt eitje met maggi, blote billetjes in het gras, Hollandse hummus, potstro, siepelsoep, Twentse krentenwegge, bessenjenever, arretjescake, Stellendamse garnalencocktail, boerenkoolstamppot met alles erop en eraan, Chinees-Indische babi pangang , frikandellen of kruidkoek met karnemelk, rum en rozijnen. Een recept waarvan Janneke de herkomst niet kent maar dat zich binnen haar familie en later erbuiten als een olievlek heeft verspreid. En ja, ooit kreeg ik dit recept in soortgelijke vorm van een vriendin op een kladblaadje die het ook weer van iemand had gekregen. Een heerlijke kruidcake die elk moment van de dag smaakt en zo makkelijk te maken is dat ik het recept graag met je deel.

Ik deel het met je, want het is erg lekker voor bij de thee, koffie of warme chocomlek.

Voor 1 kruidkoek: 250 g rozijnen, gewassen 3 el bruine rum 250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd 250 g bruine basterdsuiker 2 tl speculaaskruiden 250 ml karnemelk  een cakeblik, ingevet met boter bestoven met bloem

Verwarm de oven voor tot 175 graden.

Verwarm de rum in een steelpannetje, voeg de rozijnen toe en zet het vuur uit. Laat ze 10 minuten wellen.

Doe het meel, de suiker, speculaaskruiden, rozijnen + weekvocht en de karnemelk in een kom en roer met een houten lepel tot een beslag.

Schep het beslag in de cakevorm en bak de koek in ongeveer een uur gaar.

Haal de kruidkoek uit de oven en laat nog 10 minuten in de vorm staan. Stort hem daarna op een rooster en laat afkoelen.

Geschreven door : Joke Boon