logo boonappetit

Het Nederlandse koekjesboek + recept voor koekjes bij de thee

Het Nederlandse koekjesboek + recept voor koekjes bij de thee

Het Nederlandse koekjesboek + recept voor koekjes bij de thee

We zijn een land van een koekje bij de koffie en thee. Niet zo gek als je je bedenkt dat we in Nederland al eeuwen koekjes bakken en eten. Koekjes zoals krakelingen, (stroop) wafels en spritsen worden al eeuwenlang gebakken. De recepten staan in historische kookboeken onder andere in De volmaakte Hollandsche Keukenmeid en Het Nederlands Kookboek.

Natascha van der Stelt deed er onderzoek naar en hertaalde de recepten naar het nu. Deze kleindochter van een banketbakker met een grote liefde voor bakken schreef eerder Bakken met haver (2017) en Natascha bakt zonder suiker en tarwe (2019). Beide boeken getuigen al van inventief zijn want zonder suiker en tarwe en haver zijn toch minder bekende en toegankelijke bakstijlen.

Ook met Het Nederlands koekjesboek, van krakeling tot letterkoek en evenveeltjes. Natascha van der Stetl. (Uitgeverij Het ZwarteSchaap, 14,95 euro) laat ze zien dat ze het stokje of de deegrol in dit geval van haar opa heeft overgenomen. Mooi en zorgvuldig geschreven, met liefde voor het onderwerp en zelf gefotografeerd.

In 40 recepten, ingeleid met de tekst uit het origineel laat Natascha zien wat het originele recept is en hoe dit aan onze tijd en smaak is aangepast. Het is een erg leuk boek geworden waarmee je meteen aan de bak kunt.

Tijdens de online presentatie vanuit haar huiskamer, vroeg ik haar waar het historisch koekje van het hedendaagse verschilt. Dat verschil berust vooral in het hogere gehalte specerijen, het suikergebruik en het ontbreken van bakpoeder.

De namen van de koekjes vind ik poëtischer en lieflijker dan tegenwoordig. Denk aan Hoeren en Herenkoekjes, (waar het hoerige in schuilt kon Natascha niet achterhalen) brabbelkoekjes, letterkoekjes, ezelsoren of ringkoekjes.

Ze stuurde mij een doosje zelfgebakken koekjes op. En wat blijkt het historische koekje heeft voor mij (met gering smaakvermogen tgv anosmie) veel meer smaak en kraak door de specerijen. De colombijntjes, pepercoecxkens en hoerenkoekjes smaakten me goed. De koekjes bij de thee waren naast lekker gekruid ook nog eens heel knapperig. Men doopte ze vroeger in de thee om ze iets zachter te laten worden. Ik at ze zo, lekker!! Ik mag het recept met je delen.

300 gr bloem

125 gr suiker

2 tl gemalen kaneel

1 tl citroenrasp

90 gr boter op kamertemperatuur

1 ei (L)

20 ml water

*Verwarm de oven voor tot 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

*Meng in een kom de bloem met de suiker, kaneel en citroenrasp. Voeg de boter, het ei en water toe. Meng tot een deeg en kneed goed.

*Rol het deeg uit tot 0,5 cm dik. Steek met een koekuitsteker rondjes van 6 centimeter doorsnede uit het deeg. Leg de deegrondjes op de bakplaat. Maak met een mes een ruitjesmotief in de deegrondjes. Bak de koekjes 20 minuten of tot ze lichtbruin gekleurd zijn en bijna hard zijn. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. De koekjes harden nog iets uit.

De structuur van de koekjes lijkt op biscuitjes. Ze zijn net zo hard en bros/ knapperig.

Geschreven door : Joke Boon