logo boonappetit

Veganista: plantaardig Italiaans + recept voor heerlijke pizzabodem.

Veganista: plantaardig Italiaans + recept voor heerlijke pizzabodem.

Veganista: plantaardig Italiaans + recept voor heerlijke pizzabodem.

Hoewel het misschien voor de hand ligt had ik het zelf niet bedacht: een pizzabodem van kikkererwtenmeel. Dat is érg lekker, knapperig en verzadigend.

Ik kwam het recept daarvoor tegen in Veganista, de Italiaanse plantaardige keuken. Luna Trapani. Uitgeverij Terra, 25.99 euro)

Luna Trapani heeft een Italiaanse vader en Belgische moeder die een Italiaans restaurant in België hadden. Zodoende was zij na schooltijd vaak te vinden in de keuken waar ze hielp met saus maken en andere keukentaken. Sinds dit jaar heeft zij in Antwerpen haar eigen vegan Italiaans restaurant Spritz genaamd. Misschien lijkt Italiaans eten innig verbonden met kaas, room en eieren, maar volgens Luna is dat niet zo. ‘De Italiaanse keuken is grotendeels op groenten gebaseerd.’

Voor dit boek dat 60 vegan recepten bevat maakte ze ook zelf de foto’s, die fraai en sfeervol zijn. Ik zeg het wel vaker: ik vind het razend knap als je zoveel dingen kunt.

Het boek is opgebouwd volgens de klassieke Italiaanse menu opbouw: antipasti, primi, secondi, contorini en dolci. Voorafgegaan door la base: basisrecepten.

Denk aan amandel parmezaan, ricotta van amandelmelk, ricotta van tofoe, pesto, pasta omelet, crostini met geroosterde druiven, truffelhummus, risotto met asperges, pompoen-salie minestrone, witte bonen rozemarijnsoep, ravioli met citroen en ricotta, Toscaanse kikkererwtenstoofschotel, tiramisu of pannacotta met chocolade sinaasappelsaus.

Veganista is een erg leuk boek voor een ieder die plantaardig wil eten en van Italiaans eten houdt.

Ik deel het recept van de pizzabodem die je naar eigen inzicht kunt beleggen

Voor 4 personen (dat klopt want het is vullend)

280 gr kikkererwtenmeel + 2 el extra

120 ml koud water

3 el olijfolie

1 tl zout

*verwarm de oven voor op 180 graden.

*Kneed alle ingrediënten voor de pizzabodem goed door elkaar.

*Bestuif je werkvlak met kikkererwtenmeel en rol het deeg uit tot 5 mm dik.

*Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en beleg naar keus.

Zet de bakplaat 20-30 minuten in de oven tot de pizza knapperig is.

Geschreven door : Joke Boon