logo boonappetit

Plantaardige zuivel + recept voor havermelk

Plantaardige zuivel + recept voor havermelk

Plantaardige zuivel + recept voor havermelk

1 November is World Vegan Day, een dag waarop wereldwijd stilgestaan wordt bij een geheel plantaardige leefstijl. Vegan wil zeggen dat je niets dierlijks tot je neemt, dus naast geen vlees en vis ook geen honing, eieren of zuivel.

Mijn dochter is na jarenlang vegetariër nu veganist geworden. Ik kook en bedenk dus lekkere dingen voor als zij gezellig langskomt. Dat vind ik leuk én er komen steeds meer heel fijne plantaardige alternatieven op de markt. Kwark van soja of yoghurt van kokos, maar ook kaassoorten die steeds echter beginnen te lijken op de dierlijke variant en zelfs draden trekken, een kenmerk van gesmolten kaas.

Over de naamgeving van plantaardige alternatieven voor zuivel is nogal wat te doen. Termen als 'amandelmelk' en 'veganistische kaas' zijn al verboden op producten in de EU. Afgelopen week is besloten dat ook het gebruik van beschrijvende termen als 'yoghurtstijl' en 'kaasalternatief' voor zuivelalternatieven verboden is.

Voordat dit alles speelde verscheen Vegan Zuivel maak je eigen plantaardige melk, yoghurt, boter en kaas. Door Emilie Holm (bij uitgeverij GoodCook 20,95 euro).

Een zeer bruikbaar, origineel boek met heerlijke recepten voor notenpasta’s, kokosboter, melkalternatieven, zwarte tahin (!), kokosyoghurt, (in de winkel nogal prijzig, zelf gemaakt veel goedkoper), cashewroom en kaassoorten zoals amandelkaas. Ook recepten voor crackers, brood, koekjes en sauzen die je met of bij de zuivel kunt eten. Dit is echt een boek dat ik gebruik als mijn dochter in aantocht is. Vrijdag komt ze weer: ik ga vegan parmezaan maken voor bij de pasta, een een pantaardige melk voor in de macchiato.

Ik deel het recept voor havermelk met je, kun je meteen aan de slag want havermout heeft volgens mij iedereen in huis.

HAVERMELK

Zelfgemaakte havermelk is absoluut het beste alternatief voor wie doorgaans kant-en-klare havermelk koopt, want het is veel goedkoper én lekkerder. Deze vegan melk is heerlijk in havermoutpap of een smoothie.

VOOR CIRCA 1 LITER

1,2 l water

115 g havermout

een beetje zeezout

½ tl vanillepoeder

een snufje kaneel

Maal alle ingrediënten 1 minuut in de blender of tot het een glad geheel is.

Schenk de inhoud van de blender in een notenzak die in een kom ligt.

Wring de zak om de vloeistof in de kom te persen.

Schenk de melk in een schone fles met een goed sluitende dop.

Bewaar de melk in de koelkast en gebruik hem binnen drie dagen.

Geschreven door : Joke Boon