logo boonappetit

Moonmilk : voor de slapelozen + recept

Moonmilk : voor de slapelozen + recept

Moonmilk : voor de slapelozen + recept

Ik ken een aantal mensen die áltijd goed slapen, behalve als ze verkouden of anderszins ziek zijn. Maar ik ken nog veel meer mensen die vaak slecht slapen.

Slecht slapen kan veel redenen hebben, waaronder te druk zijn waardoor je dan in bed nog ligt te malen. Slaap is belangrijk voor je gezondheid en om overdag een beetje fatsoenlijk te functioneren.

Om goed te slapen kun je natuurlijk allerlei hulpmiddelen gebruiken. Van dokterspil tot kruidendrankje van de drogist en van een warme douche voor het naar bed gaan tot slapen in een koele slaapkamer. Tijdschriften en boeken verhalen met regelmaat over allerlei remedies om beter te slapen.

Een ouderwetse remedie is warme melk drinken voor het slapengaan. Warme melk bevat tryptofaan, een aminozuur dat een kalmerend effect heeft. De moderne versie van warme melk is Moonmilk 50 plantaardige drankjes voor het slapengaan. Gina Fontana (Uitgeverij Citrus, 13.95 euro )

Een leuk boek. De schrijfster heeft een melk allergie dus verzon warme melkdrankjes op basis van de tegenwoordig zo hippe en goed verkrijgbare plantaardige melksoorten. Vanuit de ayurvedische voedingsleer is warme melk een manier om je emoties en energie in balans te brengen. De melk warm drinken helpt bij het beter verteren.

In dit boek vind je 50 bijzondere soorten van warme melk. Wat dacht je van vlierbes-rozen-, cranberry-sinaasappel-, kamille-, bananaroomtaart-, witte chocolade-, ahornsiroop amandel-, golden milk, rode biet- of granaatappelmelk? Bij een aantal recepten heb je poeder nodig van gedroogd fruit of groenten. Hoe je dat zelf kunt maken staat voorin, net zoals hoe je eenvoudig plantaardige melk maakt. Uiteraard kun je dit alles ook kopen, adressen staan achterin.

Ik denk dat het maken van de melk, een recept naar smaak uitkiezen, de melk opwarmen, opkloppen met de andere ingrediënten al heel ontspannend kan werken. En als je dat vaker doet een ritueel kan worden waardoor je in een ‘slaapmood’ komt. Het kan in ieder geval geen kwaad.

Kom! Laten we pepermunt melk maken, ik geef je het recept.

500 ml ongezoete amandelmelk

¼ tl pepermuntextract (o.a bij de kookwinkel)

1 el ahornsiroop

Muntblaadjes als versiering (optioneel)

*Verwarm de melk al roerende in een pan, meng de ingrediënten erdoor, haal van het vuur en schuim op. Dat gaat heel eenvoudig met een garde.

*Schenk in een beker en versier eventueel met muntblaadjes.

Welterusten!

Geschreven door : Joke Boon