logo boonappetit

Desserts, een masterclass + recept voor chocoladepudding

Desserts, een masterclass + recept voor chocoladepudding

Desserts, een masterclass

De meer deftige versie van een toetje is een dessert. Waar een toetje een schaaltje yoghurt, vla of een geschild peertje kan zijn, is een dessert iets om naar uit te kijken terwijl je nog aan het eten bent omdat het luxer, meer smaakdimensies heeft en vaak oogstrelend is.

Aan al deze voorwaarden heeft Danny Jansen in zijn masterclass Desserts ruimschoots voldaan. Echt stuk voor stuk heerlijke nagerechten om je om te verheugen.

Na de basisbeginselen: zorg dat er altijd iets krokants bijzit, neem een mooie vorm, beschouw het dessert als een boeket (!) de basisbenodigdheden: zoals een mixer, oven en spuitzak volgen de basisbenodigdheden. Daarna kunnen we aan de slag met hoofdstukken als Klassiekers zoals panna cotta of Haagse bluf, Feestelijk, zoals een Engelse kerstpudding, of een croquembouche je kent het vast wel dat is zo’n soesjestoren, Fruitig denk aan een vanille hangop met rood fruit, Chocolade & karamel een lopend chocolade taartje of crème caramel, Oud-Hollands uiteraard met de ouderwetse vlaflip waarbij je de rode siroop zelf maakt en blanc manger. Tot slot IJs wat fruitzooi met sorbetijs en onder andere pêche melba brengt.

Dat Danny een vakman is blijkt uit de prachtige gerechten die vaak uit meerdere kleine stapjes bestaan. Niet moeilijk en duidelijk beschreven. Ook geeft hij tips onder andere hoe je zo dun mogelijk de schil van een citrusvrucht haalt of hoe je voorkomt dat je soezen inzakken. De prachtige presentatie is restaurantwaardig en iets om thuis even op te oefenen.

Met Desserts heeft Danny een inspirerend boek gemaakt om bijvoorbeeld tijdens de komende feestdagen écht de blits te maken. Desserts masterclass Danny Jansen (Uitgeverij Carrera Culinair, 16,99 euro)

Bij het recept van de chocoladepudding moest ik aan mijn schoonvader denken. Een lieverd die zijn laatste dagen dementerend in een verpleeghuis doorbracht. De laatste volzin die hij sprak was: ‘Zuster, liever geen chocoladepudding meer na de warme maaltijd.’ Daarna sloot hij zijn ogen en blies enige tijd later zijn laatste adem uit. Sindsdien is deze zin in huize Boon een oneliner tijdens het toetje.

Ik deel het recept van chocoladepudding met je.

Chocoladepudding

Ik zocht en zocht, waar was die puddingvorm nou toch? Onvindbaar, ik nam siliconen cupcakevormpjes en dat leverde schattige eenpersoon puddinkjes op.

Voor 4-6 personen

35 gram maiszetmeel (maizena)

50 gram suiker

30 gram cacaopoeder

100 ml slagroom

400 ml melk

*Meng in een kom het maiszetmeel met de suiker en het cacaopoeder door de slagroom.

*Breng de melk aan de kook en giet de cacaoroom bij de melk. Roer glad en kook de pudding al roerend gaar. De pudding is goed als hij niet meer doorloopt wanneer je de spatel door de pudding haalt en er met je vinger een streep over trekt. (plm 3 minuten J.B)

*Spoel de puddingvorm om met koud water en giet de puddingmassa erin. Laat afkoelen en minimaal 3 uur opstijven. Stort de pudding en serveer direct.

Geschreven door : Joke Boon