logo boonappetit

Vegetarisch voor een prikkie! + energiereep recept

Vegetarisch voor een prikkie! + energiereep recept

Vegetarisch voor een prikkie! + energiereep recept

Aanstekelijk. Dat is de boodschap en het verhaal achter Vegetarisch voor een prikkie. Lekker eten voor jou, je portemonnee en de planeet. Hanna Olivenmark (Uitgeverij Citrus, 19,95 euro).

De Zweedse Hanna Olivenmark werkte pas als diëtiste toen het haar opviel hoe vaak men tegen haar zei dat gezonde voeding duur is. ‘Gezond eten wordt vaak gezien als iets exclusiefs. Men denkt aan saladebowls van 10 euro of aan dure superpoeders..’ Ze had meer dan genoeg van dat beeld en begon haar blog Portionen under tian (eten voor een euro). Zuinig zijn met de middelen die je hebt en met de middelen die er zijn. Dat is dus ook zuinig zijn op de aarde.

Toen Hanna begin twintig was wilde ze graag naar Nepal om vandaar te wandelen naar een basiskamp op de Mount Everest. Alleen had ze niet genoeg geld. Daarom besloot ze om veel zuiniger aan te doen. Ze bereikte haar doel. Eenmaal terug nam ze ontslag en stortte zich volledig op haar blog.

De populairste recepten van haar blog, aangevuld met nieuwe resulteerde in Vegetarisch voor een prikkie. In dit boek deelt ze recepten en tips om zuiniger te leven. Door lunchpakketten te maken, met vrienden in de buitenlucht te eten in plaats van uit eten te gaan, veganistisch te eten (omdat dat vaak nog goedkoper is) en nog veel meer praktische tips: zoals slim inkopen, voor meerdere dagen koken en alles opmaken. Los van het feit welk doel je hebt is zuinig aan doen niet hetzelfde als gierig zijn. Maar eerder meer bewust met de middelen omgaan. Dat vind ik een mooie boodschap van dit boek waarin heerlijke, niet moeilijke recepten staan.

Hoofdstukken als: Waarom is geld besparen leuk? De voorraadkast, Boodschappenlijst. Lunchbox, Onderweg, en Buiten eten volgen Hoofdgerechten, Lunch, Ontbijt en snacks en 30 Euroweken, waarbij je hoofdmaaltijden krijgt voor 4 personen die 30 euro kosten. Denk aan recepten als: boerenkoolpasta, kokosmelkstoofpotje met pit, maissoep met kikkererwtentopping, Oosterse noedelwok, moussaka, diverse burgers knackebrod en groentebroodjes om zelf te maken. Ik vind het aanstekelijk leuk!

Ik maakte de energierepen met fruit en noten. Erg lekker, en niet te zoet. Omdat het altijd fijn is om zo’n reep achter de hand te hebben en omdat mijn man die repen weleens koopt onderweg. Kan hij er nu mooi een meenemen.

Ik mag het recept met je delen.

energierepen met fruit en noten

basisrecept

ong. 16 stuks

90 gram havermout

60 gram noten b.v. walnoten of hazelnoten

35 gram kokosrasp

75 gram pompoenpitten

1 el chiazaad

60 gram rozijnen of ander gedroogd fruit

50 gram pindakaas

50 gram lichte siroop of honing

1 banaan

1 el olie

3 el kikkererwtenvocht of 1 ei

een stevig snufje zout

Zet de oven op 175 graden.

Mix de noten in een mixer zodat het meer nootkruimels worden dan nootstukjes. Je kunt ze natuurlijk ook hakken maar ik mix het liefst omdat het sneller gaat.

Hak rozijnen of ander gedroogd fruit dat je hebt fijn.

Meng alle droge ingrediënten: havermout, kokosnootvlokken, chiazaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, nootkruimels, gehakt fruit en zout.

Verwarm de siroop of honing, pindakaas en olie in een steelpan.

Mix het kikkererwtenvocht zodat het een wit schuim wordt.

Pureer de banaan. Meng de pindakaasmix met de banaan en de droge ingrediënten.

Meng er tenslotte het kikkererwtenschuim doorheen.

Bedek een bakplaat met bakpapier en smeer het beslag uit in een rechthoek van ong. 1 cm dik.

Bak in het midden van de oven gedurende 20 min.

Haal het uit de oven en laat het afkoelen voordat je de cake snijdt.

Eenmaal in stukjes gesneden kan het bewaard worden in de koelkast of de vriezer.

Geschreven door : Joke Boon