logo boonappetit

Eva’s keukenkast + recept voor Limburgs schoteltje

Eva’s keukenkast + recept voor Limburgs schoteltje

Eva’s keukenkast

Ik zag haar deze week voor het eerst, maar had het gevoel dat ik haar al langer kende. Dat komt door haar leuk geschreven, persoonlijke kookboek Eva’s keukenkast. Per ingrediënt 3 recepten. Eva Posthuma de Boer. (Nijgh Cuisine, 29.99 euro)

In het voorwoord begint ze met de zin: ‘Of ik in eten denk vroeg iemand mij ooit. Inderdaad. Bizar maar waar’. (Laat ik dat nou precies zo hebben.) In dit boek geeft ze de nieuwe kijk op eten weer, minder verspillen en 80/20 waarbij het grootste deel uit groenten en een klein deel uit vlees of vis en vaak uit vegetarische maaltijden bestaat. Ook wordt er niks meer weggegooid maar alles opgebruikt. Hoe we anders, duurzamer en beter gaan eten; van die wens is dit boek een vertaling. Denken en je menu samenstellen met wat je hebt en daar wat lekkers mee maken.

In Eva’s keukenkast wordt aan de hand van 55 favoriete ingrediënten telkens drie recepten gegeven, zodat je met dat wat je in huis hebt altijd wel een recept van je gading vindt.

In dit boek vertelt ze bij bijna elk recept een persoonlijke anekdote. Zoals dat haar vader (fotograaf Eddy Posthuma de Boer met wie ze in De Volkskrant samen een column in heeft), zo van zure haringsalade houdt, haar moeder Moes de lekkerste Bolognese maakt maar het recept daarvan niet prijsgeeft, haar dochter een zoetkauw is en haar man de lekkerste viskoekjes bakt.

De recepten zijn afkomstig uit alle windstreken en nodigen uit: pommes Anna, mooi ingeleid met een verhaal over de Anna’s die Eva kent, aardappelcurry voor als je niet veel meer in huis hebt, knolselderijgratin, tonijntaart met paprika, vega paella, koolrabi carpaccio met chipotle mayonaise of trappisten wentelteefjes. Lekker, net even andere recepten met alledaagse ingrediënten waarvan je de meeste in huis hebt.

Omdat in mijn vriezer nog twee halve zakken diepvriesdoperwten zwierven en ik daar ook nog een onsje bio ontbijtspek trof viel mijn oog op het Limburgs schoteltje. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar eenmaal op tafel enorm lekker. Zodat ik later op de bank dacht: ik heb gewoon teveel gegeten. Ik mag het recept daarvan met je delen.

Limburgs schoteltje

300 gram diepvriesdoperwten

600 gram vastkokende aardappelen, geschild

2 el milde olijfolie

100 gram plakjes gerookt spek, in stukjes

2 uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, geraspt

2 tl gedroogde tijm

300 gram pastinaak, geschild en in blokjes van 1,5 x 1,5 cm

25 gram boter

Zout en peper

250 ml slagroom

30 gr parmezaan, geraspt

*Verhit de oven tot 175 graden.

Leg de doperwten in een ruime kom om te ontdooien. Kook de aardappels 10 minuten voor – je moet ze nét kunnen snijden. Spoel ze in een vergiet af met koud water en laat uitlekken. Snijd de aardappels in blokjes van 1,5 centimeter. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en bak de spekjes uit. Fruit de ui, knoflook en tijm met het spek mee. Laat zeker 10 minuten smoren zodat de ui een beetje zoet wordt.

Voeg het spek-uimengsel en de blokjes pastinaak en aardappel toe aan de half ontdooide doperwten in de kom en hussel door elkaar. Vet een ovenschaal royaal in met boter. Strooi zout en peper over de bodem. Schep het aardappelmengsel in de schaal. Overgiet met de slagroom en strooi de parmezaan erover zodat de bovenkant met een laagje bedekt is. Zet 35-40 minuten in de oven tot de slagroom bubbelt en de kaas goudbruin kleurt.

Eva Posthuma de Boer schreef de Keukenkast. En komt gelijk met de Keukencast, een podcast waarbij twee gasten over een ingrediënt praten. Te beluisteren via Spotify en andere postcastkanalen.

 

Geschreven door : Joke Boon