logo boonappetit

Jamie Oliver VEG 116 easy groente recepten

Jamie Oliver VEG 116 easy groente recepten

Jamie Oliver VEG 116 easy groente recepten

 

Mijn hart begon sneller te kloppen toen ik een poos geleden het nieuws vernam: Jamie Oliver zou met een vegetarisch kookboek geheel in het teken van groenten komen. Veg genaamd, goed gekozen omdat veg zowel op het Engelse woord voor groenten vegetables als vegetarisch slaat. Ik ben beslist fan van Jamie en vond zijn voorlaatste boek 5 ingrediënten echt erg goed.

De laatste jaren verschijnen er enorm veel kookboeken waarin groenten centraal staan. En mogelijk had ik daarom andere verwachtingen, te hoog gespannen. Ik denk dat de titel mij ook een beetje op het verkeerde been had gezet, of in ieder geval de ondertitel: 116 easy groente gerechten. Daardoor verwachtte ik spektakelstukken waarin de groenten heel duidelijk op de voorgrond staan. Waar ik anders erg juichend ben wist ik nu niet wat ik er van moest vinden.

Ik leg het even uit. In alle gerechten komen natuurlijk groenten voor, maar het zijn gerechten waarin groenten een onderdeel zijn. Zoals sticky uientaart, picknick pasta salade of machtige penne met paddenstoelen. En dat kennen we natuurlijk al. Bij de sticky toffeewafels moest ik even kijken waar de groenten waren om banaan, granaatappel en dadels (fruit?) te onderscheiden. En bij de polentafrietjes, recept bij het hoofdstuk vrijdagavondsnacks vormen vier takjes rozemarijn het enige onderdeel dat je ‘groen’ kunt noemen.

Verwarring zit in het feit dat het veelal complete vegetarische gerechten zijn dus niet alleen groenten. Geen hele bloemkolen, of gevulde pompoenen om maar iets te noemen.

Hoofdstukken als curry’s en stoofpotten, hartige baksels, soepen & sandwiches, uit de oven, rijst & noedels pasta burgers & beignets schotelen ons allemaal onvervalste Jamie receptuur voor. Niet moeilijk en nonchalant gepresenteerd.

Ik maakte de piepers & paddestoelen al forno: een aardappelgerecht uit de oven met paddestoelen, huttenkase en eieren. Mijn man schoof aan en zei kliekjesdag? En daarmee leek de toon gezet. Ik vond het lekker, mijn man vond het ‘’gewoontjes’ en mijn kliekjes lekkerder.

Waar zit nu het knelpunt? Ik denk dat we te verwend zijn. In een interview met Jamie Oliver in het NRC las ik dat hij dit boek acht jaar geleden al schreef en klaar lag om gedrukt te worden, maar dat de tijd er nu pas rijp voor was. Acht jaar is in kookboekenland erg lang. In de tussentijd zijn doorgewinterde foodies of hoe je kookgekken wil noemen al weer veel verder en veel verwender en meer gewend. Dit boek is denk daar een beetje een slachtoffer van geworden. Misschien was heel goed kijken naar het voorgaande boek in dit geval een goede zet geweest.

Veg, 116 EASY groente recepten. Simpele & heerlijke maaltijden voor iedereen. Jamie Oliver. (Kosmos Uitgevers, 29,99 euro)

Geschreven door : Joke Boon