logo boonappetit

Gwenn’s Bakery

Gwenn’s Bakery

Gwenn’s Bakery

Gwen Danis werd in Frankrijk geboren en was van kleins af aan gefascineerd door eten. Als kind kookte hij uit een kinderkookboek regelmatig het vrijdagavondmaal en hij keek toe hoe zijn moeder haar appeltaart bakte. Bij de boulangerie keek hij kwijlend naar de eclairs in de vitrine. Koken werd zijn passie en na de Hogere Hotelschool in Maastricht woonde hij met zijn Franse vrouw in Parijs, waar hij als manager in de horeca werkte. Hoewel eten zijn passie was, had hij met zelf bakken nog niet zoveel. (Zich erop toeleggen was in zijn piepkleine Parijse keuken ook niet echt mogelijk) Dat veranderde toen hij nét terug in Nederland was en begon met bakken. In 2017 meldde hij zich op het allerlaatste moment aan voor Heel Holland Bakt. Hij schopte het tot de finale, die Hans Spitsbaard uiteindelijk won.

Bijzonder aan Gwenn is dat hij autodidact is: hij heeft zichzelf alles aangeleerd op het gebied van bakken, waarbij zijn hart ligt bij de Franse patisserie. Volgens Gwenn komen de beste patissiers namelijk uit Frankrijk.

En nu is daar zijn eerste boek: Gwenn’s Bakery, moderne Franse patisserie. Gwenn Danis. (Fontaine Uitgevers, 29.99 euro)

Er vallen meteen een aantal zaken op als je dit boek in handen neemt: de zeer overzichtelijke, ruime vormgeving. Dit is een boek waar je ogen rustig van worden door de opmaak, het lettertype en de indeling. De mooie foto’s van écht prachtige patisserie laten zien dat een autodidact met talent tot grote hoogte kan stijgen! Om het de thuisbakker eenvoudig te maken is er bij ieder recept aangegeven hoe moeilijk het is: op een schaal van 1-3 zie je in een oogopslag wat de aard van het recept is. Ook bereiding- en rusttijden worden aangegeven. Na de basisrecepten van bladerdeeg tot amandelcrème en alles daartussen volgt het echte werk. Friandises, Desserts, Cake en taart, Klassiekers en Modern zijn de hoofdstukken die receptuur geven voor Macarons in diverse smaken, uiteraard Madeleines, Palmiers, Palets Bretons, chocolade bonbons, Crème Caramel, Creme Brûlée met kokos & limoen, Profiterolse, Tarte Pomme d'amour, een Charlotte met rood fruit, een Saint-Honoré 100% chocolade (!) of een Paris-Brest Pistache. Het is allemaal zo mooi dat ik in mezelf ohh en ahh roep, net zoals ik dat vaak doe als ik voor een vitrine sta waar mooi gebak staat. En net zoals ik dan moeilijk kan kiezen kan ik dat nu ook niet… waar te beginnen?

Dan valt mijn oog op Financiers pistache. Ik was altijd dol op financiers die normaliter met amandel gemaakt worden. Een aantal jaar geleden werd een lieve tante -die van eten hield- begraven en bij de koffie na waren er financiers. Verdrietig at ik de hele schaal leeg en sindsdien zijn financiers voor mij toch met begraven verbonden. Daarom ben ik zo blij met dit recept: ik kan weer heerlijk genieten van financiers in een nieuwe versie. Morgen deel ik het recept met je.

Rest mij te zeggen dat Gwenn een zeer zorgvuldig uitgevoerd, prachtig gefotografeerd boek heeft gemaakt dat naast een bakboek tegelijk een stimulans is voor een ieder met een passie. Als je iets graag wilt en er écht voor gaat kun je tot grote hoogte komen!

Geschreven door : Joke Boon