logo boonappetit

Zero waste koken, werkt aanstekelijk! Met recept.

Zero waste koken, werkt aanstekelijk! Met recept.

Zero waste koken, werkt aanstekelijk! Met recept.

 

Zo min mogelijk voedsel verspillen, dat probeer ik (waarschijnlijk net zoals jij) zoveel mogelijk te doen. Door proberen om niet teveel te kopen, alles op te maken: mijn groentela op te ruimen door middel van soep of groentecurry! En restjes te bewaren en die tijdens de lunch op te eten. Het lukt steeds beter, ik gooi praktisch niks meer weg.

Dus ik ben op de goede weg. Maar het kan nóg beter. De overtreffende trap van no waste kwam ik tegen in Zero waste koken geen restjes- heerlijk eten van Florence-Léa Siry. (Forte culinair, 19.99 euro)

Florence-Léa komt uit Canada en heeft no waste als speerpunt in haar werk als auteur en spreekster. Ze werkte ruim 17 jaar als traiteur in filmstudio’s. Het vaak beperkte budget maakte dat ze creatief moest werken. Zo bedacht ze creatieve oplossingen en ontwikkelde expertise op het gebied van niks weggooien.

En dat doet ze op zeer aanstekelijke wijze in Zero waste koken. Behalve over het voedsel zelf is het ook zaak om na te denken over het afval dat je produceert. Eerste stap om dit te verminderen is door in bulkvorm te kopen en minder afval te produceren o.a door wasbare zakken en hersluitbare verpakkingen mee te nemen tijdens het boodschappen doen. Tweede stap is door te gaan koken met wat je normaal in de vuilnisbak of biobak gooit. Met ‘afval’ kun je vaak nog uitstekend gerechten op smaak brengen, textuur of geur toevoegen. Volgende stap is om restjes eten een tweede en soms dérde leven te geven.

Bijvoorbeeld bij het maken van groentebouillon van ui- en wortelschillen, kontjes van bleekselderij en preigroen gebruikt ze na het trekken van bouillon de kontjes gaargekookte bleekselderij voor een saus en het gare preigroen voor prei met vinaigrette. Dus schillen, doppen, loof pitten, stelen, lelijke overrijpe en beschadigde voedingsmiddelen die je aanvankelijk als afval zag zijn geen afval. Van de kroontjes van aardbeien: daarvan kun je een siroop maken, die kun je drinken maar ook als zoetmiddel in gebak of toetjes of slagroom gebruiken. Als je een overschot aan geklopte slagroom hebt kun je daar weer ijs van maken en van overgebleven ijs kun je weer bananasplit maken met overrijpe bananen en de rest van die bananasplit kan weer tot een smoothie gedraaid worden…

En zo krijg je een handleiding hoe je kunt koken met restjes die je hebt. Fruitrestjes, groenterestjes, vleesrestjes, peulvruchtrestjes, deeg- taart en broodrestjes, hartige snackrestjes en zoete restjes. Wat dacht je van taart met appelschillen? Wat me wel opvalt, ik weet niet of je dat een nadeel kunt noemen, is dat zo koken wel meer tijd kost. Daartegenover staat de voldoening die je er voor terugkrijgt.

In diverse hoofdstukken fruit en noten, groenten, proteïnen, zetmeelproducten en zuivel krijg je tips en recepten.

Omdat we volop in het zomerfruit seizoen zitten deel ik het recept voor siroop van fruitschillen

1 deel vloeistof, waarbij je ook thee of koffie kunt gebruiken

1 deel geraffineerde suiker, wit of bruin

Basissmaak restjes snaar keuze schillen, stelen, pitten

Vanillestokje waarvan je het merg al hebt gebruikt (naar keuze)

Kruiden of specerijen naar keuze

(Tip van mij: was fruit of groente voor je deze schilt uiteraard goed. Met bespoten (citrus)fruit zou ik dit niet doen. Neem dus zoveel mogelijk onbespoten fruit.)

*Snij de schillen en andere fruitrestjes fijn en doe ze in een middelgrote kookpan. Deze gaan de basissmaak leveren.

*Voeg voldoende suiker en water (in gelijke delen) toe om alles onder te zetten, Breng aan de kook en zet het vuur lager.

*Laat alles sudderen op laag tot matig vuur. Roer af en toe tot de siroop iets indikt en het vruchtvlees zacht wordt en uit elkaar begint te vallen, (na circa 15 minuten)

*Schenk alles door een fijnmazige zeef. Gebruik de achterkant van de lepel om de resterende vloeistof uit de pulp te drukken. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.

De auteur gaat nog verder: het pulp uit de zeef konfijt ze in suiker met water om in allerlei recepten te bewaren. Met Zero waste koken heb je op aanstekelijke wijze geen verspilling en bijna geen afval. Erg leuk en inspirerend!

Geschreven door : Joke Boon