logo boonappetit

Brits bakboek

Brits bakboek

Brits bakboek

Sinds haar kindertijd heeft de Belgische Regula Ysewijn een fascinatie voor Groot-Brittannië. Dat begon toen ze op 5 jarige leeftijd een kinderliedje hoorde waarin een beeld van een groen eiland vol ridders, kastelen, indrukwekkende koninginnen, historische monumenten en mystieke wezens werd geschetst. Sindsdien maakt alles wat Engels is haar blij. Met haar moeder maakt ze als kind uitstapjes naar de enige Britse winkel in België om shortbread te kopen en kijken ze samen Engelse series en historische kostuumdrama’s. Toen ze negen was gingen ze voor het eerst naar Engeland op vakantie en sindsdien is Regula totaal verkocht. Ze las en verdiepte zich in alles was Engels is en tijdens hun jaarlijkse vakantie in Engeland en Schotland ging ze op zoek naar lokale bakkerijen en hun baksels. Bijzonder om te lezen hoe een liedje kan leiden tot een levenslange passie. Wie de foto’s van Regula zelf in het boek ziet, zal het niet ontgaan dat ook haar uiterlijk iets ‘Brits’ heeft en ze trouwde zelfs in Engeland. Daarnaast is ze jurylid van de Vlaamse editie van Bake Off.

Regula verdiept zich in alles wat Brits is en daarbij heeft bakken en de geschiedenis daarvan haar speciale aandacht. ‘Brits gebak, dat is gezelligheid en warmte’ aldus Regula die er een heel boek over schreef: Brits Bakboek, Regula Ysewijn. (Carrera Culinair, 31,99 euro).

Dit boek waarin haar 100 favoriete bakrecepten van staan is een ode aan de Britse bakcultuur. Dit boek is echter meer dan een bakboek: het is tegelijk een historische verhandeling over de Britten en hun dagelijks leven. Regula heeft zich verdiept in de historie van elk bakwerk waarvan ze het recept geeft. Dat geeft een inkijkje in het leven van de (gewone) mensen in kleine dorpjes. Met hun tradities en bijgeloof. Dit alles wordt zo fijn beschreven dat je even meegenomen wordt op reis door het Groot-Brittannië zoals ik dat ken uit de boeken van Jane Austen en de Brönte zusters: héérlijk!. Je leest hoe in Schotland een versierde shortbread als bruidstaart werd beschouwd en boven het hoofd van een bruid op de drempel van haar nieuwe huis gebroken wordt.

Veel van de recepten zijn gebaseerd op historisch onderzoek en daarbij is Regula zo dicht mogelijk bij het origineel gebleven: ‘geen gepimpte versie want het Britse bakwerk is perfect zoals het is’.

De recepten geven naast zoete ook hartige recepten voornamelijk voor pies. Voorafgaand aan de recepten wordt uitgebreid ingegaan op de ingrediënten. Hier lees je ook de verklaring waarom er zoveel haver gebruikt wordt: simpelweg door het klimaat, niet overal wil tarwe groeien.

Onderverdeeld in hoofdstukken als cake, traybakes, fruit loaves & cakes, sweet tarts & pies, gingerbreads, biscuits, buns, oatcakes, griddle cakes & scones, bread en savoury pies komen prachtige verhalen, kennis en heerlijke recepten voorbij. Ik noem: Lardycake, met het voor ons minder in gebruik zijnde reuzel, Dorset apple cake, Twelfth cake een in onbruik geraakt gebruik om deze de 12e dag voor kerst te bakken, scones, cottage loaf, buns, tamarinde tart, custard tart en de flakemeal bicuits die ik bakte. Een in Noord Ierland populair koekje dat bestaat uit haver, kokos, boter en suiker en zo geweldig lekker en krokant is dat deze voorlopig mijn koektrommel zal vullen, telkens opnieuw. Morgen deel ik daar het recept van.

Het Brits bakboek is zoveel meer dan een bakboek. Het is een historisch inkijkje in het leven van de gewone Brit: arm of wat meer bemiddeld, met hun tradities, bijgeloof en gebruiken. Dat maakt het tot een heerlijk boek!

Flakemeal biscuits

Voor 14 koekjes

150 gram boter, op kamertemperatuur

75 gram fijne witte suiker

150 gram havervlokken

35 gram kokosschilfers

75 gram bloem

Snufje zeezout

*Verwarm je oven op 180 graden, bekleed de bakplaat met bakpapier.

*Wrijf de boter in de suiker met behulp van een vork. Voeg de haver, de kokos en het zout toe en duw het deeg samen met een houten lepel. Tenslotte kneed je de bloem erdoor.

*Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier tot 1 cm dik en gebruik een uitsteekvorm van 6-7 cm om 14 koekjes uit te steken.

*Leg de koekjes op de bakplaat. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de koekjes zit, want ze zetten nog een centimeter uit tijdens het bakken.

*Bak 20-25 minuten in het midden van de oven tot ze licht gekleurd zijn. Wil je goudbruine koekjes met een diepe smaak, bak ze dan net iets langer.

*Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat.

 

 

Geschreven door : Joke Boon