logo boonappetit

Van kleine spruit tot toffe peer!

Van kleine spruit tot toffe peer!

Van kleine spruit tot toffe peer!

Wat had ik dit boek graag gehad toen ik zwanger was en later kleine kinderen had. Dat was het eerste dat ik dacht bij Van kleine spruit tot toffe peer. Familiekookboek, 70 recepten om van te groeien, Gees van Asperen fotografie Maaike van Haaster (Kosmos Uitgevers, 20.99 euro).

Gees van Asperen, moeder, receptontwikkelaar, foodstylist en kookboekauteur ontwikkelt foodconcepten met een focus op aanstaande en kersverse ouders.

Het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ gaat in dit boek zeker op. Kinderen tot 4 jaar blijken beter aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te komen dan hun ouders. Kinderen staan open voor nieuwe dingen en willen graag leren en proeven. Opvoeders: ouders, grootouders, groepsleidsters op het dagverblijf en leerkrachten hebben hier een rol: zij vervullen een voorbeeldfunctie. Als we zelf het goede voorbeeld geven, ons niet laten verleiden door kant en klare producten en ervoor zorgen dat groente en fruit gedurende de dag ook echt aangeboden wordt dat is er zeker ook na het vierde jaar veel winst te behalen.

Reeds in de buik ervaart de foetus al verschillende smaken en na de geboorte begint de baby vanaf ongeveer vier maanden met de eerste hapjes vast voedsel. Uitgebreid geeft Gees informatie die je als zwangere en als kersverse ouder kan helpen. Bijvoorbeeld zo’n babyhapje: hoe laat je jouw kleintje aan smaken wennen en welke rol spelen omgevingsfactoren? Gees geeft op prettige toon veel informatie waar je als ouder je voordeel mee kunt doen, ook voor kinderen in de basisschool leeftijd.

De toon in het boek is speels en waar het de recepten betreft ook gericht op kinderen, door illustraties gemaakt door een 7 jarige en een leuk rijmpje voorafgaand aan elk receptdeel. De recepten zijn aantrekkelijk en opgebouwd aan de hand van ingrediënten: de kleine spruit, de stoute aardappel, de sterke spinazie enzovoort. Elk hoofdstukje krijgt vier recepten per hoofdingrediënt. Handig is dat bij de recepten het babyhapje ook wordt beschreven: door op een gegeven moment in het recept wat voor je baby apart te houden en dan verder te gaan met kruiden en zout.

De recepten zijn leuk en creatief: romige spruitjessoep, groentetaartje, pompoen-venkelsoep, feestelijke bietendip, bospeen met loofpesto, couscous met ras el hanout kip, zoete aardappel banaan brood, een banaan gezichtsmasker, -leuk om samen met je kind een beautymomentje te beleven- of het zelf maken van lip gloss of deodorant op basis van natuurlijke eetbare ingrediënten.

Ik zei het al: jammer dat dit boek er niet was toen mijn spruitjes nog klein waren!

Geschreven door : Joke Boon