logo boonappetit

Sint Patricks Day en Ierse lekkernijen

Sint Patricks Day en Ierse lekkernijen

Sint Patricks Day en Ierse lekkernijen

Afgelopen dinsdag was ik uitgenodigd om te komen lunchen in Het Amstel hotel. Wie daar nog nooit binnen is geweest kan ik het beslist eens aanraden. Je hoeft immers geen BN’er of popster te zijn om een kop koffie, high tea of maaltijd te bestellen. Wie het hotel instapt, stapt daarmee een geheel andere wereld binnen en dat is een feest op zich.

Nu was ik daar op uitnodiging van Bord Bia, een organisatie die Ierse producten promoot en onder de aandacht brengt. Omdat 17 maart Sint Patricks Day is, Ierlands nationale feestdag, was gevraagd of iedereen in het groen wilde komen. De Ierse ambassadeur Kevin Kelly was er ook en hield een vurig pleidooi om zijn prachtige land te bezoeken en om dan vooral de mooie, lange weg langs de kust te volgen waar het voor foodlovers een eldorado is.

Wie denkt aan Ierse producten, denkt mogelijk al snel aan whiskey, Guiness en Baileys. Maar Ierland is ook een grote speler op het gebied van zuivel en vlees. Rundvlees afkomstig van kleine familiebedrijven waar de kuddes klein zijn en het bedrijf al generaties in de familie zit. Koeien die veel buiten staan, langer dan in de rest van Europa. Ierland bestaat uit veel groen grasland, liefst 80% van het platteland is weiland. Die koeien leveren melk voor de boerenkazen en boter. Tijdens de bijeenkomst was er onder andere Cashel bleu kaas te proeven, een blauw schimmelkaas afkomstig van een kleinschalig familiebedrijf. Erg lekker en vol van smaak. Ook de Kerrygold boter in gezouten en ongezouten versie was te proeven: echte volle boter, waarin je bij de gezouten versie zoutkristalletjes voelt knisperen wat erg lekker is.

Chefkok Rogér Rassin van La Rive, het restaurant in het Amstel, maakte met Ierse producten een overheerlijke walking lunch. Dat is een manier van lunchen waarbij je niet plechtig aan een tafel zit, maar kunt gaan zitten of rondlopen. Heel informeel en prettig. Voorafgaand gaf hij in het warm kloppend hart van het hotel – de keuken – uitleg over hoe hij van een stuk Ierse rundersukade een soort pastrami had gemaakt, die we later mochten proeven. Ook toonde hij langzaam in Guiness gegaarde ossenstaart die van het bot viel. Truc is op lage temperatuur vlees lang te laten garen. Dan krijg je het fijnste resultaat.

In verschillende gangen kwamen onder andere een gerecht met Ierse zalm, Ierse zeetongrolletjes, gestoofde ossenstaart en de als pastrami klaargemaakte sukade van Iers rund met boekweit langs. Helaas moest ik halverwege weg, maar wat ik heb geproefd was erg lekker.

17 Maart is St. Patricks Day, Ierlands Nationale feestdag waarbij men de beschermheilige van het eiland Sint Patrick herdenkt. Speciaal hierbij is de kleur groen, de kleur van het klaverblad dat Sint Patrick gebruikte als metafoor voor de heilige drie eenheid. Daarom draagt iedereen op deze dag iets groens en komt er naar verluidt zelfs groen bier uit de tap.

Geschreven door : Joke Boon