logo boonappetit

Vegetarisch het jaar door +troostvol soeprecept

Vegetarisch het jaar door +troostvol soeprecept

Vegetarisch het jaar door +troostvol soeprecept

Toen Anna Jones de Nederlandse vertaling van haar eerste boek ‘Een nieuwe kijk op eten’ (2014) ten doop hield, vond dat plaats in het inmiddels ter ziele Fifteen, de Amsterdamse tak van het restaurant van Jamie Oliver.

Ik vond het meteen een leuk mens, innemend en met een enorme passie. Zij vertelde toen dat ze lange tijd in een keuken werkte en verzweeg dat ze vegetariër was en gewoon biefstukjes bakte voor de klanten. Dat voorbeeld geeft meteen de toon van haar boeken weer: nergens drammerig of opdringerig maar fijne recepten die behalve origineel ook heel lekker en maakbaar zijn.

Ze werd opgeleid in Fifteen in Londen, het restaurant van Jamie Oliver, behalve kok is ze ook kookboekauteur, foodstyliste en levert ze culinaire bijdragen aan kranten en tijdschriften.

In 2016 verscheen een Nieuwe manier van koken en in 2018 Vegetarisch het jaar door, tussendoor werd ze ook nog moeder, wat een extra dimensie aan haar receptuur toevoegt. Kindvriendelijk, voor drukke momenten en doorwaakte ogenblikken. In Vegetarisch het jaar door wordt uitgegaan van zes seizoenen: begin van het jaar, het vroege voorjaar, lente, zomer, herfst en winter in ruim 250 recepten. Tussendoor geeft Anna heldere en praktische overzichten hoe je een soep, salade, kombucha, beignets etc. opbouwt en je eigen draai geeft. Heel fijn. Ook de recepten zijn om van te watertanden: ontbijt-kheer (Indiase rijstebrij) met saffraan, winternoedels met pompelmoes, pinda’s en wortel kokosdressing, smakelijke chocolade tiffin, vierkruidensoep met yoghurt, aardbeiengalette met anijs, zomerse tacosalade of kokos-frambozencakejes voor mama. Dat Anna regelmatig in Amerika bij haar zus is zie je terug in de recepten die ook de nieuwe trends, mits smakelijk en bruikbaar, opnemen. Vegetarisch het jaar door is een fijn en erg bruikbaar boek dat je helpt om minder of geen vlees te eten op een heerlijke manier. (Vegetarisch het jaar door, Anna Jones. Fontaine uitgevers, 34.99 euro)

Op een dag waarop ik troost nodig had maakte ik de milde aardappelsoep met chili olie, omdat je van soep nu eenmaal áltijd opknapt. Ik vond het een erg lekkere troostvolle soep met een heerlijke bite van linzen, waarvan ik het recept met je deel.

Milde aardappelsoep met chili olie

4 personen

25 gram ongezouten boter

2 preien, schoongemaakt in ringen van 1 cm

2 el bloem

1 el groentebouillonpoeder of 1 blokje

800 gram bloemige aardappels, geschild en in grove stukken

300 ml volle melk of sojamelk

400 gram groene linzen uit blik of zelf gekookt

Chili olie

2 rode chilipepers

1 tl chilivlokken

2 tenen knoflook

1 volle el amandelen

200 ml milde olie

*Breng een ketel water aan de kok. Smelt de boter op matig vuur in een middelgrote pan. Voeg de prei toe met wat zout, draai het vuur laag en bak de prei tot hij zacht en zoet is; dit duurt circa 10 minuten.

*Roer de bloem erdoor en bak die een minuut mee zodat de rauwe smaak eraf is. Voeg geleidelijk 600 ml gekookt water toe, gevolgd door het bouillonpoeder/ blokje. Voeg de aardappels toe e breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat het geheel circa 25 minuten sudderen tot de aardappels gaar zijn, roer af en toe zodat de soep niet aanbrandt.

*Maak intussen de chili-olie. Doe de chilipeper, chilivlokken en knoflook in een keukenmachine en maal het geheel fijn op de pulseerstand. Voeg de amandelen en flink wat zout en peper toe. Maal het geheel nogmaals en doe het met de olie in een kleine pan. Bak het mengsel 10 minuten tot het goudbruin is, haal het van het vuur en zet apart. Gebruik de olie warm, niet heet, op de soep. Laat de resterende olie volledig afkoelen en bewaar hem in een pot in de koelkast. Hij is drie maanden houdbaar.

*Terug naar de soep. Voeg de melk toe, hier was ik eigenwijs en pureerde de soep iets wat Anna achterwege laat, roer de linzen erdoor en warm het mengsel op tot de melk suddert. Verdeel de soep over diepe kommen en schep er wat chili-olie over.

Geschreven door : Joke Boon