logo boonappetit

Mijn goede voornemen

Mijn goede voornemen

Mijn goede voornemen

Het komt niet uit de lucht gevallen want ik ben er al een poos mee bezig: duurza(a)m(er) te leven. Ik eet al weinig vlees, fiets en loop veel in plaats van de auto te gebruiken, doe het licht achter me uit en trek een vest aan als ik het koud heb in plaats van meteen aan de verwarmingsknop te draaien. Ook eet ik zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen en koop ik waar het mijn budget het toelaat, biologisch.

Ik doe dat omdat ik me zorgen maak. Om het voortbestaan van onze aarde. En omdat ik het een prettig gevoel vind om dat wat ik kan doen ook te doen. Daarom vind ik de Ecostoof zo’n mooi idee, een moderne versie van de ouderwetse hooikist. Het is een vorm van slow cooking zonder gebruik van stroom of gas. De fraai in linnen uitgevoerde Ecostoof lijkt op een reuzenpompoen en is gevuld met schapenwol van Nederlandse schapen. Die schapen zijn van een zeldzaam ras en worden mede door de Ecostoof weer op de kaart gezet. De bodem is van kurk en ook bekleed met linnen. Caro Niestijl, van huis uit architect en Iris van de Graaf, promotor van biologische voeding, bedachten de Ecostoof en brengen hem op de markt.

Het principe is heel eenvoudig: je kookt of braadt groenten, fruit, botten of vlees kort aan en doet de pan dan in de stoof, je klapt de afsluitende deksel erop en trekt het koord aan. Vervolgens ga je wat anders doen en is enkele uren later je vlees, stoofperen, soep, bouillon of aardappelen gaar. Met behoud van alle sappen, smaken en voedingstoffen.

Ik maakte er al soep en gestoofde aubergines in en toen ik de pan na uren uit de stoof haalde had ik nog pannenlappen nodig. En dat zonder gebruik van energie. Echt iets om vaak te gebruiken.

De Ecostoof wordt geleverd met een folder waarop precies staat hoe het werkt en wat de stooftijden zijn voor diverse gerechten.

Ook is er een kookboek verschenen waarbij je de lekkerste recepten vindt die je in de Ecostoof kunt maken.

Een Ecostoof is er in diverse kleuren en kost 89 euro, verzending is daarbij inbegrepen.

Meer info: https://www.ecostoof.nl/

Geschreven door : Joke Boon