logo boonappetit

De Gezonde Bourgondiër +recept voor hemelse modder

De Gezonde Bourgondiër +recept voor hemelse modder

De Gezonde Bourgondiër +recept voor hemelse modder

We stonden zij aan zij achter een kraampje tijdens de foodmarket bij Scheltema. Toen ik de volgende dag wakker werd hoorde ik haar stem: 'wilt u een hapje Hemels modder? Naar het recept van mijn oma, met een speciaal ingrediënt en zonder eieren of boter'.

Het was druk op die markt en daardoor hoorde ik onbewust heel vaak dat zinnetje. Tussen de bedrijven door nam ik ook een paar keer een hapje en het was érg lekker. Ik heb het over Jacintha Bokma van het onlangs verschenen De gezonde Bourgondiër, Culinair gezond genieten op een makkelijke manier. (Uitgeverij Nw A’dam, 22.99 euro).

Bourgondisch is een levensstijl waarin genieten centraal staat. Het wordt vooral geassocieerd met lekker en uitgebreid eten. Eén blik in het boek en je ziet dat dit de inhoud volledig dekt. Kleurrijk, gul, royaal en smakelijk met als hoofd ingrediënten liefde en gezondheid. Jacintha noemt dit het Vrolijke Voedingshart. Het is een kookboek vol met eigenzinnige recepten. Wie haar op social media volgt heeft hem vast voorbij zien komen: de Fabergé avocado burger. Een prachtige gevulde avocado met gedroogde bloemblaadjes bestrooid. Erg mooi!

In hoofdstukken als een wakkere start, doordeweeks verrassen, lunch inspiratie & luie dagen, vrienden & feestjes en hapjes geluk komen de meest bijzondere en lekkere recepten voorbij. Ik noem groene einestjes, een culinair eirolletje met kappertjes en crème fraîchesaus, kidneybonen bourguignon, bloemenboter, gevulde rode bietjes, gevulde sinaasappels, grootmoeders aardappelpannenkoek, of citroen merinquetaart met een kick. Stuk voor stuk fijne, speelse, originele en gezonde vegetarische recepten.

De fraaie, vrolijke styling deed ze zelf, en ik heb dat al eerder gezegd: dat is moeilijker dan het lijkt.

Ik mag het recept van de Hemelse modder met je delen.

Hemelde modder (chocolade mousse)

Voor 6 kleine glaasjes

100 gram pure chocolade (70%)

¼ banaan

2 el gedroogde en voorgewelde cranberry’s (15 min geweekt in warm water)

2 el agavesiroop

1 tl vanille essence

1 eetrijpe avocado

Handje frambozen of aardbeien om te garneren

*Breek de chocolade in een steelpannetje en smelt op zacht vuur. Haal het pannetje van het vuur zodra de chocolade is gesmolten.

*Schil de banaan erboven en voeg de uitgelekte cranberry’s, de agave siroop en het vanille-essence toe. Pureer kort met de staafmixer.

*Schil de avocado, ontpit en prak hem -terwijl je hem in je hand houdt- met een vork boven het chocolademengsel. Pureer het geheel nogmaals kort met de staafmixer tot een romige massa.

*Schep de mousse in kleine glaasjes of espressokopjes en laat nog wat opstijven in de koelkast. (of 5 minuten in de vriezer).

*Decoreer de kopjes of glazen met frambozen of een aardbei.

Geschreven door : Joke Boon