logo boonappetit

Culinair Winterdagboek, om bij de verwarming te eetlezen.

Culinair Winterdagboek, om bij de verwarming te eetlezen.

Culinair Winterdagboek, om bij de verwarming te eetlezen.

Voor wie misschien een beetje tegen de winter op ziet heb ik een tip: het Culinair winterdagboek van Nigel Slater. (Fontaine uitgevers 29.99 euro). In dit 480 blz. dikke boek deelt Nigel Slater zijn passie voor de winter en alles wat dat seizoen ons brengt. Van november tot februari komt er allerlei lekkers voorbij. Zowel in recept maar ook in tekst. Nigel Slater werkte jarenlang in restaurants en schrijft voor The Observer over alles wat met eten te maken heeft. Ook schrijft hij kookboeken en maakt hij voor de BBC kookprogramma’s die fijn zijn om naar te kijken. Ik heb Nigel Slater een keer ontmoet en toen viel zijn enorme bescheidenheid mij vooral op. Een aardige man die wars is van dikdoenerij. Wat mij vooral zo’n fan van hem maakt is zijn mooie, bijna poëtische schrijfstijl. Zoals hij de winter in al haar facetten beschrijft, doet me op slag verlangen naar sneeuw en beslagen ramen. Ook de geur van de winter komt aan bod, de sparren en dennen, het eten: kou lijkt geuren intenser te maken. De aanloop naar kerst, het maken van de pudding, de boom, versiering en kaarten Nigel beschrijft alles en geeft ook zijn tips. Wat betreft kaarten sturen is deze een mooie: ‘ Verras geen kennissen met wie u allang geen contact meer hebt gehad. Ze zullen alleen maar denken dat u een kaart overhad.’

De recepten zijn allemaal gericht op de winter en wat voedzamer en meer verwarmend. Er staan aardig wat zoete (feest)gerechten in en alles wordt ingeleid door een anekdote. Wie van koken maar ook van eetlezen houdt is bij Nigel Slater aan het juiste adres.

Ik kreeg een stel kweeperen en een van de eerste recepten waar mijn oog in dit boek opviel was Mincemeat met kweeperen en kardemon, zonder niervet.

Ik dook de keuken in en maakte een aantal potjes die nu op smaak staan te komen. Dat is met de kerst een heerlijke vulling voor bladerdeeg of begeleider van een kaasplankje.

Of je nu van de winter houdt of er van gruwelt, met dit Culinair Winterdagboek wordt het in ieder geval erg behaaglijk.

Geschreven door : Joke Boon