logo boonappetit

Cheesecake + basis recept

Cheesecake + basis recept

Cheesecake + basis recept

In een tijd waarin er veel boeken verschijnen die een hoog gezondheidsgehalte hebben en bol staan van dadels, vijgen, geen gluten en suikervrees is Cheesecake, het kookboek voor echte cheesecakefans van Sabine Koning (Nieuw Amsterdam 20,00 euro) een verademing. Hier geen vrees voor suiker, vet of andere minder gezonde zaken. Wél cheesecake in liefst 50 smakelijke variaties. Want als er dan gesnoept wordt dan meteen maar goed en zonder schuldgevoel.

Ik eet wel eens cheesecake en ik bak weleens een ‘gewoon’ exemplaar, met dit boek gaat er een wereld voor me open. Want dat er zoveel variaties mogelijk zijn dat wist ik (nog) niet. Met dit boek kan het ook nog eens bijna niet mislukken want Sabine geeft duidelijke instructies hoe je de meest voorkomende problemen met een cheesecake: ik noem scheuren, te droog of moeite met aansnijden, op kunt lossen. Ook nam ze de fraaie styling en fotografie voor haar rekening wat ik altijd bijzonder knap vind als je dat állemaal kunt.

Na het basisrecept voor een cheesecake die je moet bakken en een no bake versie, komen de verschillende cheesecakes in hoofdstukjes als Doube trouble: zoals een Red Velvetcheesecake of een Tarte tatin-cheesecake, Met een huppeltje: cheesecake met drank, Chocolade- & koekjespret: After Eight cheesecake, Twix cheesecake of een Snickers-cheesecake, Fris & fruitig: waarin een honing cheesecake met verse vijgen of een witte chocolade cheesecake met passievrucht, No bake: Bounty’s-Cheesecake of een S’mores- cheesecake met Oreo’s (waar s’mores een samentrekking is van some more) of Effe wat anders: waarin een recept voor cheesecake-ijs met Amarena, of aardbeien-cheesecake truffels. Het moge duidelijk zijn: Sabine Koning is een cheesecakelover en bijzonder creatief in het bedenken van bijzondere recepten, waarbij ze zoveel mogelijk uitgaat van een van de basisrecepten.

En dat was precies wat ik laatst deed: ik bakte de basis cheesecake, nam een doosje diepvries rode vruchten die ik even kookte met wat suiker en licht liet binden met maïzena: voila een overheerlijke rode vruchten cheesecake. Hiermee is dit boek ook een mooi uitgangspunt voor eigen creaties.

Ik mag het recept voor de basis baked cheesecake met je delen.

Baked cheesecake

(20 cm taart)

Bodem

200 gram Bastognekoeken

50 gram boter

Cheesecakebeslag

600 gram naturel roomkaas

100 gram kristalsuiker

1 vanillestokje

3 eieren + 1 eidooier

125 gram crème fraîche

1 el bloem of maïzena

*Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed de hele springvorm met bakpapier. Zet een bak met water onder in de oven (= tegen het scheuren jb).

*Maal de Bastognekoeken fijn en smelt de boter. Schep de koekkruimels door de boter en stort de bodemmix in de springvorm. Verdeel de koekkruimels over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.

*Klop de roomkaas samen met de kristalsuiker romig en voeg het vanillemerg toe.

*Klop de eieren een voor een door het beslag en hierna ook de eidooier.

*Doe de crème fraîche en maïzena in de kom en spatel of klop het geheel tot een romig cheesecake-beslag.

*Stort het beslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad en bak de cheesecake in het midden van de oven, boven het waterbad in 75 minuten gaar.

*Zet de oven op een kiertje en laat de cheesecake 1 uur in de oven afkoelen en daarna volledig op het aanrecht.

*Dek de springvorm af met plasticfolie en laat de cheesecake een nachtje in de koelkast opstijven.

Geschreven door : Joke Boon