logo boonappetit

3 Ingrediënten bakboek, met recept voor pecankoekjes

3 Ingrediënten bakboek, met recept voor pecankoekjes

3 Ingrediënten bakboek, met recept voor pecankoekjes

 

Bakken met 3 ingrediënten? Dat leek me echt onmogelijk. De trend om steeds minder ingrediënten te gebruiken bereikt zijn apotheose met het 3 Ingrediënten bakboek, 100 x lekker en snel, zoet & hartig van Sarah Rainey (uitgeverij Spectrum 16.99 euro).

Vol ongeloof bekeek ik dit boek en écht het kan dus. De Ierse Sarah Rainey werd gegrepen door een post op social media waarbij een Japanse foodblogger een recept plaatste voor een cheesecake met 3 ingrediënten, wat een ware hit werd. Dit gegeven liet haar een zoektocht maken om te kijken wat er mogelijk was op bakgebied met slechts drie ingrediënten waarbij er echt niets extra zoals water of een snuf zout aan toegevoegd wordt. ‘Bakken met drie ingrediënten grijpt terug op het koken van vroeger: voedzame, troostrijke lekkernijen om van te watertanden, waarbij de smaak niet in het gedrang komt door calorieën te tellen of suiker te verbannen.

Het resultaat staat in het bijzonder leuke én inspirerende 3 Ingrediënten bakboek. Om je een indruk te geven er staan recepten in voor koekjes, cake en taart, plaatgebak, zoete traktaties, brood, hartig gebak, toetjes, ijs en sorbets.

Ik noem: hazelnootbiscuitjes, cacaokoekjes, kaneelkrokantjes, zachte chocolade sinaasappeltaart, abrikozenslof, fruitwolkjes, gembermuffins, baklava, luchtig bierbrood, girafbroodjes, naan wittebroodvlecht, parmezaantoastjes, quiche zonder korst, ontbijtmuffins, ham- en kaasspiralen, citroendessert in een kopje, cheescake met witte chocolade en een rabarberkruimeltaart in allemaal met maar 3 ingrediënten.

Voor de pecankoekjes had ik alles in huis. Die maakte ik en echt heel erg lekker, knapperig en een dooretertje. Ik deel het recept met je.

Pecankoekjes

Voor 12-14 koekjes

150 gram gehalveerde pecannoten

150 gram ontpitte dadels

3 el ahornsiroop

*Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht 150)

*Hou 12 halve pecans apart en maal de rest in de blender tot kleine stukjes.

*Doe hetzelfde met de dadeles.

*Meng de noten met de dadels en roer dan de ahornsiroop erdoor. Gebruik theelepels om kleine hoopjes van de massa een paar centimeter van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat te leggen (ik draaide met koele handen balletjes). Gebruik de achterkant van een lepel of vork om ze wat platter te drukken. Druk een halve pecan in elk koekje.

*Bak de koekjes zo’n 45 minuten. (Let op dit is sterk afhankelijk van je oven! Ik bakte ze 30 minuten toen waren ze klaar!) Laat ze op een rooster volledig afkoelen.

 

Geschreven door : Joke Boon