logo boonappetit

Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten +recept

Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten +recept

Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten +recept

Pascale Naesens is een begrip. In België waar zij woont en werkt, geniet zij een enorme reputatie en ook in Nederland groeit haar populariteit. Dat komt mede omdat zij een onmiskenbare eigen stijl en visie heeft en hier zeer consequent in is. Haar benadering van eten is te benoemen als gematigd koolhydraatarme mediterrane voeding. Pascale gaat er vanuit dat deze manier van eten vele voordelen kent zoals het krijgen van meer energie, dat je ervan vermagert als je overgewicht hebt, je diabetes type 2 er waarschijnlijk mee kunt terug schroeven dan wel in bedwang kunt houden, het goed is voor de darmen en het de bloeddruk verlaagt. Bovenal is het een smakelijke manier van eten waarbij het woord dieet nimmer valt. Kortweg komt het erop neer dat je slimme combinaties maakt en snelle koolhydraten vermijd. Zo kun je alle groenten eten en deze óf combineren met geconcentreerde eiwitten zoals vis, vlees, kaas en sojaprodukten of je eet ze in combinatie met geconcentreerde koolhydraten zoals granen en peulvruchten, waarbij de ene soort meer geschikt is dan de andere. Vet wordt hierbij niet geschuwd. In haar nieuwste boek Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten Pascale Naesens, (uitgeverij Lannoo 25.99 euro) licht zij deze manier van eten op heldere wijze toe. In haar eerdere boeken liet ze al zien dat ze geen ellenlange ingrediëntenlijst nodig heeft om originele en smakelijke gerechten te maken. Nu beperkt ze zich tot maximaal 4 ingrediënten aangevuld met wat smaakmakers die vrijwel iedereen in huis heeft zoals azijn, sojasaus of bepaalde kruiden.

Meteen valt de warme sfeer in het boek op, dat komt mede door het gebruikte licht dat een natuurlijke en knusse sfeer oproept. Dit onderstreept het doel van dit boek: koop vers, kook zelf en eet samen.

Dat dit niet veel tijd hoeft te kosten blijkt al uit de index voorin, recepten klaar in 10, 15, 20 of 25 minuten waarbij bij allen de eenvoud en het geringe aantal ingrediënten op de voorgrond staan. Ik noem roodlof met geitenkaas en noten, linzen met ui en paprika, dunne lende met courgette, pizza, dikke kikkererwtensoep, gevulde tomaten met feta en courgette, kip met groenten en honing, chocolade ijspralines, een smeuïg chocoladetaartje of warme zachte chocolade met pindapasta. (Ook het servies waarop de gerechten gefotografeerd zijn is gemaakt door Pascale Naesens die ook keramiste is.)

Ik maakte uit het hoofdstuk klaar in 15 minuten gestoofde groenten met feta. Dat was erg lekker en meteen weer een manier om de overvloed aan courgette die mijn tuintje leverde weg te werken.

Ik deel het recept.

Voor ongeveer 2-3 personen

1 grote courgette

1 rode puntpaprika

200 gram feta

40 gram bladpeterselie

*Snij de courgette in blokjes van 1 centimeter. Stoof de blokjes aan in een flinke scheut olijfolie.

*Snij intussen de puntpaprika in ringetjes. Stoof die samen met de courgetteblokjes. Laat in totaal ongeveer 12 minuten stoven.

*Snij de feta in blokjes en hak de peterselie grof. Voeg toe aan de groenten en laat nog 2 minuten meestoven.

Geschreven door : Joke Boon