logo boonappetit

Nooit meer een lege trommel met de Koekjesbijbel

Nooit meer een lege trommel met de Koekjesbijbel

Nooit meer een lege trommel met de Koekjesbijbel

Het schijnt typisch Nederlands te zijn om een koekje bij de koffie of thee te serveren. Van een koekje gaat een zekere huiselijkheid uit. Zelf koekjes bakken is leuk om te doen (ook met kinderen) en zorgt voor een behaaglijk en knus gevoel. Het grote voordeel is dat je altijd iets in de trommel hebt.

Daarom vind ik de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek (Carrera Culinair 29.99 euro) een schot in de roos. Meer dan 170 (!) koekjesrecepten staan erin, en het ene lijkt nog lekkerder dan het andere.

Eén van de laatste zinnen luidt: Geen zin om zelf te bakken? Gevolgd door het adres waar je de lekkerste koekjes koopt: Holtkamp. Hoewel dat helemaal waar is kan ik me niet voorstellen dat je koekjes gaat kopen na het doornemen van de Koekjesbijbel. Van alle koekjes die erin staan kende ik er aardig wat, maar láng niet allemaal. Sommige roepen jeugdsentiment op zoals het paleisbanket uit de trommel van mijn opa en oma en dennenkoeken uit het plaatselijke buitenzwembad die ik bevend van de kou opat. (Grappig om te lezen dat het de moeder van Rutger net zo verging.)

Bewonderenswaardig is dat Rutger autodidact is. Zijn recepten kloppen en zijn zeer zorgvuldig beschreven, misschien draagt het feit dat hij tot voor kort ook als verpleegkundige werkzaam was hieraan bij. Zowel bij bakken als in de verpleging is precies zijn van belang. Inmiddels is Rutger een volleerd banketbakker en zijn liefde voor het bakken werkt zeer aanstekelijk. In zijn Koekjesbijbel beschrijft hij hoe er weken waren waarin er twintig koekjes geproefd moeten worden. Ik zou bij Rutger om de hoek willen wonen, dan hielp ik hem proeven.

De Koekjesbijbel wordt voorafgegaan door een ruime introductie hoe je het boek kunt gebruiken: begrippen en baktechnieken, basisingrediënten, koekjesbaktips en keukengerei. Daarna komen de how to’s aan bod: hoe maak je verschillende soorten deeg waaronder bladerdeeg. Dit alles gelardeerd met handige foto’s die de verschillende stappen in beeld brengen. Daarna kunnen we aan de bak. Met brosse koekjes (o.a Jodenkoeken), rijke koekjes (o.a Grieks brood dat niets met Griekenland van doen heeft maar een verbastering van het woord gracht is), kruidige koekjes (o.a Fryske dúmkes), luchtige koekjes (o.a lange vingers), chewy koekjes (o.a Anzac koekjes), delicate koekjes (o.a chili-chocoladekoekjes) , amandelkoekjes (o.a sesamkletskoppen), gevulde koekjes (o.a Oreo koekjes), ijzerkoekjes (o.a kniepertjes), stukwerk (o.a zoenen) en hartige koekjes (o.a ansjoviskoekjes). Elk koekje wordt leuk ingeleid, met een persoonlijke noot of een wetenswaardigheidje. Ik smul daarvan. Net zoals van de tahinkoekjes die ik vrij snel nadat ik het boek in huis had ging bakken. Heerlijke, eenvoudig te maken koekjes met een rijke smaak. Kortom met de Koekjesbijbel is de trommel altijd gevuld en snel weer leeg…!

Ik deel het recept van de tahin koekjes met je.

Tahinkoekjes

Voor ongeveer 25 koekjes

Voor het deeg

100 gram boter op kamertemperatuur

75 gram lichtbruine basterdsuiker

85 gram tahin (sesampasta)

40 gram honing

½ citroen, rasp

¼ tl zout

200 gram bloem

1 tl bakpoeder

Verder nog

75 gram sesamzaad (ik nam een combinatie van zwart en wit sesamzaad, Rutger oppert nigellazaad met wit sesam te mengen)

*Doe de boter, basterdsuiker, tahin, honing, citroenrasp en het zout in een kom en meng in enkele minuten tot een romig geheel. Meng de bloem en het bakpoeder erdoor. Het deeg is vrij plakkerig. Dek de kom af en zet minimaal 1 uur in de koelkast.

*Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

*Doe het sesamzaad in een diep bord. Kneed het deeg kort door en vorm bolletjes van ongeveer 20 gram van het deeg. Rol deze door het sesamzaad en leg ze op de bakplaat. Druk ze iets plat, tot ze 1 centimeter dik zijn.

*Bak de tahinkoekjes in 14-19 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Geschreven door : Joke Boon