logo boonappetit

Snel en simpel

Snel en simpel

Snel en simpel, recept voor pittige watermeloen-mojito ijsjes

In 2015 verscheen het kookboek My New Roots van Sarah Britton, een Canadese jonge vrouw die naar Denemarken vertrok, de liefde en de liefste achterna. In haar nieuwe thuisland gaat ze in vegetarische restaurants werken. Al doende leerde zij met de seizoenen koken en deelt zij haar ervaringen met de lezers van haar blog MyNewRoots.org. Ook volgt zij een opleiding holistische voeding.

Na een poosje krijgt ze aanvragen voor kooklessen en lezingen. Als haar aanstaande zijn beide armen breekt gaat zij fulltime voor hem zorgen en krijgt ze meer tijd voor het bloggen en fotograferen van haar gerechten. Het blog werd een enorm succes, wat leidde tot haar eerste kookboek.

Nu is haar tweede boek verschenen: Snel en simpel 100 Vega(n) recepten met alledaagse ingrediënten door Sarah Britton (Karakter Uitgevers 24.99).

Sarah is inmiddels moeder van een zoon en heeft het net zoals alle moeders druk. Dit en vragen van haar lezers hoe gezond te eten met een beperkt budget en een druk schema resulteerde in Snel en simpel, waarbij gewone ingrediënten gebruikt worden die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Dat geeft meteen het gebruiksvriendelijke karakter van dit boek aan. Geen ingewikkelde zaken maar lekkere voedzame, gezonde en originele recepten, die vegetarisch of helemaal plantaardig dus vegan zijn. Bij veel recepten staat een stukje met het kopje ‘Inspiratie’: daar lees je hoe je overgebleven onderdelen van een maaltijd als inspiratie kunnen dienen voor een ander recept en krijg je tips over hoe je door van een bepaald ingrediënt meer te koken dit weer in een ander recept kunt gebruiken. Allemaal erg praktisch en bruikbaar.

Elk hoofdstuk in het boek : zalige soepen, smakelijke salades, voedzame hoofdgerechten, simpele bijgerechten, kleine hapjes en hartige en zoete tussendoortjes wordt voorafgegaan door 3 manieren. Een recept met een eenvoudige basis gevolg door drie variaties hierop. Ik noem minestrone op drie manieren, doperwtensoep met dille, Noord-Afrikaanse tomatensoep, geperste salade van gemasseerde boerenkool, frisse voorjaarsalade, geroosterde balsamicopruimen, gevulde zoete aardappels op drie manieren, rokerige linzentaco’s, ovenrisotto met flespompoen en salie, felroze pestopasta, stoofpot van Limabonen en gember, gegrilde asperges, quinoa maismuffins, zoete aardappelmuffins met dadels, kokos kardemomcake met bosbessen of pittige watermeloen-mojito ijsjes die ik maakte. Lekker verfrissend en eenvoudig te maken. Ik deel het recept, waarbij ik zelf de muntblaadjes wegliet.

Voor 10 ijslolly’s

ijsvormpjes houder waar voor 10 ijsjes

1 kilo watermeloen zonder pitten

60 ml versgeperst limoensap

2 snufjes cayennepeper of naar smaak

2 el ahornsiroop

3 el verse muntblaadjes

*Snij de watermeloen in stukken, verwijder de schil en doe het vruchtvlees in de blender. Maal tot sap.

*Giet het sap door een zeef in een kan met schenktuit en druk zoveel mogelijk sap uit de pulp.

*Doe terug in de blender en voeg limoensap. Cayennepeper, ahornsiroop en de muntblaadjes toe. Maal net lang genoeg om de muntblaadjes te hakken. Laat 10 minuten trekken.

*Giet het watermeloenmengsel voorzichtig in de vormpjes, steek er een stokje in en laat minstens drie uur bevriezen. Om de ijsjes uit de vormpjes te krijgen kun je de vormpjes een paar tellen onder de warme kraan houden tot ze loskomen.

Geschreven door : Joke Boon