logo boonappetit

Basics to briliance kids – met fudgerecept

Basics to briliance kids – met fudgerecept

Basics to briliance kids – met fudgerecept

In Basics to brilliance kids lekker gezond voor iedereen, brengt Donna Hay de favoriete gerechten van (haar) kinderen. Donna heeft zelf twee kinderen in de puberleeftijd en weet daardoor dat kinderen kieskeurige eters zijn. ‘’Het ene moment kun je niet genoeg broccoli aanslepen, en even later houden ze bij hoog en bij laag vol dat ze eraan dood zullen gaan!” Vrijwel iedere ouder zal dit herkennen. In dit boek geeft Donna Hay haar beproefde recepten die kinderen lekker vinden. Gezonde variaties op klassiekers zoals kipnuggets, pizza, mac en cheese, ontbijtcookies, vis en chips, hamburgers, ijs en verschillende snacks. Het gezonde schuilt in de ingrediënten zoals dadels om te zoeten en de bereiding: o.a. friet en nuggets bakken in de oven.

Het zijn niet alleen recepten die kinderen lekker vinden; met behulp van dit boek kunnen ze de recepten zelf maken. Daardoor zijn de beschrijvingen erg duidelijk en stapsgewijs. Moeilijke punten worden uitgelegd. Van veel recepten worden variaties op een basisrecept gegeven. Dat maakt het boek ook geschikt voor volwassenen die nog weinig kookervaring hebben.

Dona Hay is een fenomeen, van haar 26 boeken zijn inmiddels wereldwijd zes miljoen exemplaren verkocht. Haar kenmerkende stijl is fris, simpel, helder, overzichtelijk en sfeervol op een manier die net even mooier dan de werkelijkheid is. Haar recepten zijn beproefd en kloppen. Ooit begon ze als stylist en dat zie je terug in de presentatie, van gerechten, servies en omgeving. Ook bij dit boek, want wie wenst zichzelf niet ontbijtend aan zee? Wie lijkt het niet tof om een thuisbioscoop in de achtertuin te bouwen? Appels te plukken in een boomgaard met enkel blozende rode appels. Ik kan daar erg van genieten en bij wegdromen.

Met dit boek lijkt Donna Hay weer haar oude vertrouwde zelf, haar vorige boeken Basic to brilliance (2017) en Life in balance (2016) weken van het vertrouwde concept af: de uitvoering was overwegend donker. De kenmerkende frisse pure stijl viel daardoor een beetje weg.

Basic to brilliance kids staat vol fijne recepten. Ik ben geen kind maar wil alle recepten wel maken omdat ze me zeer aanspreken. Soms worden er melige woordspelingen gemaakt, ‘krak krak’ bij een ei of zoals bij een omelet het woord ‘eizersterk’. Ik vraag me af of mijn kinderen, destijds zeer kritische pubers, dat leuk gevonden zouden hebben. Maar dat is allemaal van ondergeschikt belang. Met dit boek is Donna Hay weer opperbest. Ik hoop dat ze deze koers voortzet.

Uit het hoofdstuk snacks maakte ik pindakaasfudge, en die zijn zo ontzettend lekker… ik deel het recept met je.

Pindakaasfudge

95 gram pindakaas zonder stukjes noot

20 zachte dadels 400 gram, ontpit (bij gebrek aan voldoende dadels vulde ik deze aan met gedroogde vijgen)

2 tl vanille extract

*Bekleed een bakvorm van 10x20 cm met bakpapier.

*Doe pindakaas, dadels en vanille in de kom van de keukenmachine en draai tot een glad mengsel. Schraap de wanden van de kom tussentijds schoon.

*Schep het mengsel in de vorm en strijk het oppervlak glad met behulp van een lepel. Ik klapte het papier erover en gebruikte mijn handen.

*Zet 1 uur in de vriezer om op te stijven en snij in stukjes. Donna beveelt 16 stukjes aan, ik maakte er kleinere stukjes van. Bewaar in koelkast of vriesvak.

Basics to brilliance kids. Lekker gezond voor iedereen. Donna Hay. (Uitgeverij Spectrum, 25 euro)

 

Geschreven door : Joke Boon