logo boonappetit

Made at home

Made at home

Made at home

Als je Made at home van Giorgio Locatelli in een woord zou moeten samenvatten dan is het Liefde. Liefde voor het leven, zijn geboorteland Italië van noord tot zuid, familie, zijn gezin waaronder dochter Margeritha met haar uitgebreide voedselallergie, liefde voor het personeel in zijn restaurant waar hij zorgvuldig mee omgaat en zijn liefde voor mooie ingrediënten, eten en dan Italiaans eten in het bijzonder.

Ooit zat Locatelli op de vuilnisbak achter het peperdure restaurant in Parijs waar hij in de keuken werkte. Zijn maaltijd bestond uit wat gebakken worstjes. Daar op die vuilnisbak en op dat moment besloot hij om als hij ooit een restaurant had het anders te doen; goed voor zijn personeel te zorgen. In zijn restaurant Locanda Locatelli in Londen schuift iedere dag om vijf uur het voltallige personeel aan tafel voor een goede liefdevolle en voedzame maaltijd. Sommigen komen op donderdag en zaterdag speciaal terug: dan staan er hamburgers en pizza op het menu. Tijdens die maaltijden is er oog voor elkaar en Giorgio ziet de maaltijd ook als moment om te delen hoe het echt met iemand gaat. Die maaltijden en de maaltijden die hij thuis eet, rekening houdend met een kind dat voor veel zaken allergisch is, staan in Made at home. Dat zijn geen gelikte restaurantgerechten waarvan je bij de ingrediëntenlijst al in paniek raakt, maar mooie maakbare en lekkere gerechten. Voeg daar een prachtige schrijfstijl en een goed verhalend vermogen aan toe en je hebt een boek naar mijn hart.

Het is echt genieten geblazen in Made at home. Giorgio neemt je als lezer mee naar het Italië van zijn jeugd, waar zijn ouders en grootouders het lang niet altijd breed hadden. Toch stond lekker eten centraal. Naast recepten geeft Giorgio ook veel informatie over ingrediënten en komen een groot aantal uitgebreider aan bod in hoofdstukjes genaamd: x4. Bijvoorbeeld 4x artisjok, aubergine, burrata, courgette, tomatensaus of crostini. Hier geeft hij uitgebreide informatie bijvoorbeeld dat crostini afgeleid is van crosta wat korst betekent. En dat het ontstaan is uit de Italiaanse filosofie dat brood weggooien een van de ergste dingen is die je kunt doen. Daarna volgen dan vier bereidingen van een ingrediënt.

Het boek is opgedeeld in salades en groenten van het seizoen, eenvoudige soepen, panini, crostini, pasteitjes en andere snacks, pasta, rijst en pizza, favoriete vis, schaal en schelpdieren, gegrild vlees, gebraad en stoofpotten, gebak, lekkernijen en ijs. Opvallend is de enorme creativiteit waar dit boek bol van staat; wat dacht je van chips gemaakt van rijst, om precies te zijn van risotto of van polenta. Het is een manier om je kinderen gezonder te laten snacken. Van dit soort gerechten staat het boek vol. Bij de x4 polenta tref ik polenta balletjes aan, een soort op gnocchi gelijkende balletjes van polenta. Gebakken in de oven. Als polenta fan kende ik deze bereiding nog niet. Ik zal het recept morgen met je delen.

Om het boek te promoten was Locatelli een aantal weken geleden in Nederland. In Roberto’s, het restaurant van het Hilton, was een uitgebreide lunch met gerechten uit het boek. Heerlijke en eerlijke gerechten waarvan ik het idee kreeg dat ik die thuis ook kon maken. De schrijver maakte een rondgang langs alle tafels, een uiterst charmante Italiaan die mij als een puber deed blozen en giechelen.

Ik zou zeggen Made at home doet iets met je in de positieve zin van het woord.

Recept Polenta gnocchi

Erg lekker bijgerecht dat je goed  (tot het afbakken in de oven) kunt voorbereiden.

400 ml melk

100 ml slagroom

5 gram zout

60 gram polenta

180 gram bloem (type 00)

2 eidooiers

2 el gesmolten boter

3 el geraspte parmezaan

*Doe de melk, slagroom en het zout in een pan en breng aan de kook. 

*Voeg al kloppend geleidelijk de polemta toe. Na minuten wordt deze vanzelf dikker. Blijf dan nog 30 minuten doorroeren (ik gebruikte snelkookpolenta en roerde nog twee minuten door) als de polenta gaar is komt hij vanzelf los van de wand van de pan.

*Neem de pan van het vuur en laat de polenta op kamertemperatuur komen.

*Roer de bloem en de eidooiers erdoor tot een stevig deeg.

*Verhit de oven tot 180 graden.

*Maak blooletjes van het deeg, formaat ping pomg bal.

*Breng een pan gezouten water aan de kook, draai het vuur uit en laat de balletjes drie minuten garen.

*Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken.

*Doe de gesmolten boter in een ovenschaal en doe de balletjes in de schaal.

*Strooi de parmezaan eroverheen en zet ze 10-15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is tot een goudbruine korst.

 

Made at home. ruim 150 Italiaanse familierecepten  Giorgio Locatelli. (Fontaine uitgevers, 29.99 euro)

Geschreven door : Joke Boon