logo boonappetit

Elke dag Marta is verfrissend

Elke dag Marta is verfrissend

Elke dag Marta is verfrissend

Foodblogster Marta Majewska is van origine Pools en woont in België. Eerder schreef zij Limonade (2015) en het vegtarische kookboek Fourplay (2014).

Ik volg haar al sinds het boek Limonade, dat ik destijds heel verrassend vond. Nu is daar Elke dag Marta, lekker eten waar iedereen gek op is. Marta Majewsska (Standaard uitgeverij 22.50 euro).

Nadat Marta een zoontje kreeg merkte ze dat er structuur in haar dag en koken moest komen. Aan de hand van de dagen van de week, elk met een eigen thema geeft Marta originele en makkelijk te maken receptuur. Ook als je een druk bestaan met kinderen hebt. De combinatie van fotografie, tekst en recepten vind ik verfrissend. Ze zijn net even anders en hebben een feel good uitstraling. Grappig effect is dat door fotografie: veel wit, rustig beeld en door de tekst opgedeeld in dagen wat structuur geeft in combinatie met teksten als: sometimes it’s okay if the only thing you did today was breathe een ontspannen uitwerking op de lezer heeft. Althans zo verging het mij toen ik ‘druk, druk , druk’ het boek inzag.

Naast de receptuur deed Marta de foodstyling en fotografie ook zelf. Moeilijke maandag (wie kent hem niet) doordeweekse dinsdag, kidswoensdag, bff donderdag, couch potato vrijdag, stoefzaterdag (vrij vertaald genieten) en lazy brunch zondag, leveren receptuur voor een coffeesmoothie, het bijzonder leuke Poolse ‘Kluski Lane’ waarbij je een mengsel van bloem en ei in kokend water giet hetgeen een soort van pasta oplevert, muffins van blauwe bessen, Sangria van nectarines en frambozen, haloumifrietjes met sirachasaus, spinaziedip met knoflook, chocoladereep met munt, Griekse salade in een omelet of gemarineerde mozzarella. Die maakte ik en serveerde ik een paar dagen later op een tomatensalade. Erg lekker.

Ik deel het recept met je.

Nodig

2 bollen buffelmozzarella

200 ml extra vergine olijfolie

5 teentjes knoflook

2 el salieblaadjes

¼ tl rode pepervlokken

½ tl grof zeezout

Schone lege pot

*Laat de mozzarellabollen goed uitlekken en doe ze in de pot.

*Doe de olijfolie, knoflook, salieblaadjes, pepervlokken en out in de pot.

*Schud de pot en zet hem een nacht in de koelkast. Langer mag ook: hoe langer de kaas marineert hoe meer smaak hij zal hebben.

Geschreven door : Joke Boon