logo boonappetit

Met / zonder/ zuivel

Met / zonder/ zuivel

Met / zonder/ zuivel

 

Wie veganistisch eet gebruikt geen zuivel. Maar er zijn ook legio andere redenen waarom mensen liever geen zuivel gebruiken zoals een allergie of intolerantie.

Alexandra Besel, van huis uit psycholoog met een grote liefde voor eten maakte het van dichtbij mee. Haar oudste zoon bleek een voedselallergie te hebben. Dat was voor haar een aansporing om recepten te ontwikkelen die hij (en anderen) met een beperking of allergie ook konden eten. Zij ontwikkelde hiertoe het modulaire koken wat zij in haar vorige boek, Feest voor iedereen (2016) uitvoerig uitlegt en toepast.

Nu is daar Met| zonder | zuivel Met liefde, zonder zuivel 62 eenvoudige zuivelvrije recepten voor elk moment van de dag door Alexandra Besel. (Uitgeverij Becht 12.99 euro).

De fotografie is van Janine Jansen en is speels uitgevoerd, alle ingrediënten zijn op de linker bladzijde uitgestald en met of zonder achtergrond gefotografeerd. Dat maakt in een oogopslag duidelijk wat je nodig hebt. Onderaan de bladzijde vind je wat je aan extra basis ingrediënten (denk aan zout, olie of bakpapier) nodig hebt. Op de rechterbladzijde vind je de allergenen en de bereidingswijze. Erg leuk en speels vormgegeven.

Van ontbijt, naar de lunch, tussendoortjes, diner en desserts voor elk moment staan er recepten. Ik noem havermouttaartje uit de oven, boekweitflensjes met kersen en chocolade, een bladerdeegkrans met studentenhaver, latkes, een omeletwrap, appeltaartbonbons, courgetti met pindasaus, pompoenrisotto met salie, of chocolade-espresso-chiapudding. Zelfs voor de anders zo zuivelrijke bechamel heeft Alexandra een oplossing: bloemkoolbechamel. En dat is kenmerkend voor het hele boek: originele en lekkere oplossingen zodat zuivelvrij geen probleem hoeft te vormen.

Van de rijst-rozijnen-chocopuffs geef ik je het recept.

Rijst-rozijnen chocopuffs

 Aantal: 12 stuks

Allergenen: geen

75 g zuivelvrije pure chocolade

20 g gepofte ongezoete rijst

25 g rozijnen

Extra: zoutvlokken (optioneel), kokosbloesemsuiker (optioneel)

Smelt de chocolade au bain-marie.

Voeg gepofte rijst en rozijnen toe en roer goed.

Maak 12 bergjes van het mengsel en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestrooi eventueel heel licht met zoutvlokken en/of (kokosbloesem)suiker.

Laat in de koelkast opstijven.

Geschreven door : Joke Boon