logo boonappetit

Eat Happy

Eat Happy

Eat Happy

Eerst was er Hemsley en Hemsley, twee jonge, mooie succesvolle vrouwen die met hun eigen cateringbedrijf kookten voor de happy few in Londen en een (eet)café hebben in Selfridges (Londen). Hun kijk op eten, waarbij bouillon van botten een van de pijlers vormde, sloeg aan en dat resulteerde in twee kookboeken: De kunst om goed te eten (2015) en Lekker en snel voor elke dag (2016)

Nu is er Melissa Hemsley die met een eigen boek komt en haar zus Jasmine komt binnenkort met een boek bij een andere uitgever. Dat intrigeerde me. Waarom noemt Melissa haar zus Jasmine nergens in haar dankwoord? Het internet laat weten dat de zusjes ieder een eigen kant op wilden. De rest blijft gissen.

Feit is dat Melissa ook alleen een erg fijn en vooral zeer bruikbaar boek heeft neergezet. Eat Happy, feel good gerechten in 30 minuten door Melissa Hemsley. (Fontaine uitgevers 29,95 euro).

In Eat Happy staan 120 recepten die heel goed beschreven zijn en geen al te ingewikkelde ingrediënten nodig hebben, waardoor ze voor iedereen te maken zijn. Ik vind het afbreuk aan de receptuur doen om de recepten eenvoudig te noemen, Melissa is dankzij haar uit Sri Lanka afkomstige moeder een ster in het gebruik van kruiden en specerijen. Zij weet wat op smaak brengen is. Daardoor zijn de recepten echt een formule voor feel good. Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken als ontbijt, eten uit een kom, vlees, vis, groentenhoofdgerechten, salades, bijgerechten, snacks, dips en borrelhapjes, zoete lekkernijen en hapjes. Achterin het boek informatie over de voorraadkast, slim gebruik van je koelkast en vriezer, alternatieve oplossingen en de kunst van ‘niets iets’ te maken. Dat laatste alleen al maakt het een boek waar ik van hou.

Fijne bijkomstigheid is dat Melissa tips geeft om niets over te houden of om je restjes te gebruiken. Ook geeft zij voor bepaalde hoofdingrediënten alternatieven. Dat maakt het boek gebruiksvriendelijk. Ik heb er al een aantal recepten uit gemaakt: zoals de Spaanse kikkererwtenstoof met amandelen, de paddestoelenbourguignon met pompoenpuree, kruidig lamsvlees in aubergine schuitjes en bosbessengebak voor elk moment. In alle gevallen was het genieten en was de receptuur verrassend. Bij de visburgertjes met gember nam ik de kleine hand verse koriander te letterlijk en die vond iedereen aan tafel te sterk naar koriander smaken.

Om je een indruk van de receptuur te geven noem ik: boekweitpap met appeltaartsmaak, snelle granola, Turks roerei, maandags misosoep met noedels, courgetterisooto met pesto, kokossoep met paddestoelen en kip, Japanse vis met doperwtendip en wasabi, vis en papilolotte, salade van kruiden en paksoi, razendsnelle koolsla, Schotse eieren, chocoladerotsjes, of feesttaart.

Ik deel het recept voor Bosbessengebak met je, erg lekker met Griekse yoghurt ernaast.

Bosbessengebak voor elk moment

Erg lekker, minder zoet en ook geschikt voor het ontbijt

Voor 6 of 9 vierkante stukken

3 el kokosolie

200 gram gemalen amandelen

3 el ahornsiropp

½ baksoda

1 tl citroensap

Rasp van ½ citroen

1 tl vanille extract

3 eieren

300 bos- of blauwe bessen

*Verhit de oven tot 180 graden. Bekleed een bakvorm van 20x20 cm met bakpapier. Doe de kokosolie in de beklede vorm en zet een paar minuten in de oven tot de olie gesmolten is. Haal d vorm eruit en laat de olie afkoelen.

*Meng alle overige ingrediënten behalve de eieren en de bessen in een grote kome. Maak een kuiltje in het midden, breek de eieren erin en roer alles door elkaar. Meng de gesmolten olie erdoor.

*Giet het beslag in de voorbereide vorm en strooi de bessen over de bovenkant, druk het grootste deel in het beslag. Bak de taart 18-20 minuten in de oven tot het gebak stevig aanvoelt als je op het midden drukt en de bovenkant net goudbruin is. Snijd het gebak in grote carrés ( grotere voor het ontbijt, kleinere als snack) en serveer ze warm, of laat ze afkoelen en neem mee voor onderweg.

Eat Happy is een boek om lekker veel uit te koken.

 

Geschreven door : Joke Boon