logo boonappetit

Brood is goud

Brood is goud

 

Brood is goud

Brood is goud, ongewoon lekker eten met gewone ingrediënten door Massdimo Bottura & Friends is een in alle opzichten bijzonder boek. Het is de weergave van een uniek project tijdens de expo van Milaan in 2015. Deze expo was de 34e editie van de wereldtentoonstelling en duurde zes maanden. Het thema was dit keer ‘Voedsel voor de planeet energie voor het leven’ met andere woorden hoe kan de mensheid de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier van voedsel blijven voorzien? Voorafgaand aan dit zes maanden durende project werd sterrenchef Massimo Bottura benaderd met de vraag of hij het culinaire deel voor zijn rekening wilde nemen. Bottura is chefkok van driesterrenrestaurant Osteria Francescana in Modena dat al jaren in de top drie van werelds vijftig beste restaurants staat. Toen bleek dat het thema van de expo hoe we de planeet moesten voeden, nergens in de plannen rond het culinaire deel terug te zien was, triggerde dit Massimo. Zo ontstond het idee van een restaurant op de expo waar een aantal van de beste chefs ter wereld maaltijden voor de armen zouden bereiden van wat er dagelijks overbleef aan voedsel. Zo kwam hij via via een oud theater in een arme stadwijk op het spoor en werd een ‘gaarkeuken’ voor de allerarmsten een feit. Sterrenchefs waaronder Ferran Adria en Rene Redzepi zeiden meteen ja op de vraag of ze wilden meedoen. Ze kookten allemaal een aantal maaltijden voor mensen die nog nooit van deze sterren gehoord hadden, laat staan iets geproefd. De chefs zagen zich voor de uitdaging gesteld om te koken met wat er over was. En dat was naast heel veel brood elke dag weer wat anders. Zij kookten creatief de sterren van de hemel en ook de opmaak was gelijk als in hun restaurant. Waar publiek en sterren aanvankelijk wat onwennig waren ontstond al snel een gemoedelijke sfeer. Eten verbroedert. De titel brood is goud slaat terug op een gerechtje dat Massimo’s moeder altijd voor hem maakte van restjes brood in melk, dat tijdens de expo ook een keer op de kaart kwam. Alle royalties van het boek komen ten goede aan FOOD FOR SOUL een organisatie die wereldwijd gemeenschapskeukens opzet en ondersteunt.

Het boek is anders dan het gemiddelde kookboek uitgevoerd: het omslag bobbelt en heeft gouden letters, het binnenwerk is van ongebleekt papier, de foto’s zijn dof en puur. Ze tonen de chefs aan het werk en de gerechten. Het eten is mooi opgemaakt maar nergens is de opmaak het doel. Dat maakt dat het boek past bij het uitgangspunt en dit is ook in de uitvoering consequent doorgevoerd. Sober maar stijlvol. De recepten zijn allemaal goed thuis na te maken en een enorme uiting van creatief zijn met wat er (over) is. Dat levert echt heel bijzondere recepten op zoals chutney van overrijpe bananenschillen, veel recepten om oud brood te verwerken zoals taart, ijs en passatelli een eenvoudige manier om van oud brood pasta te maken.

De weergave en het verhaal hoe de chefs tot de gerechten kwamen staan in dit boek prachtig opgetekend. Ook de receptuur van alle gerechten die de chefs tijdens deze maanden maakten zijn terug te vinden in dit boek. Dat maakt het tot een prettig en uiterst creatief leesboek zonder fratsen of ingrediënten waarvan je nog nooit eerder hebt gehoord. Zelden zag ik zoveel gerechten in een boek waarvan mijn hart sneller gaat kloppen en waarvan ik denk: Já dat wil ik maken.

Brood is goud, ongewoon lekker eten met gewone ingrediënten. Massimo Bottura & Friends. (Uitgeverij Terra, 39.99 euro)

Geschreven door : Joke Boon