logo boonappetit

Heerlijke, inspirerende Vegan smaaksouvenirs

Heerlijke, inspirerende Vegan smaaksouvenirs

Heerlijke, inspirerende Vegan smaaksouvenirs

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er in toenemende mate belangstelling is voor een vegetarische of veganistische ‘vegan’ manier van leven. Het klimaat, dierenwelzijn of gezondheid kunnen allemaal redenen zijn om geen vlees of helemaal niets dierlijks meer te gebruiken. Een veganistische manier van leven vraagt beslist om creativiteit: als je naast vlees, vis of gevogelte ook geen ei, zuivel of honing wil gebruiken dan moet je écht anders omgaan met ingrediënten en de manier waarop je ze inzet. Dat is wonderbaarlijk goed toegepast in Vegan smaaksouvenirs  De 75 lekkerste plantaardige wereldrecepten voor thuis van Jolijn Pelgrum en Sjoerd Scholten. (Uitgeverij Nw A’dam, 22,99 euro)

Al uit het voorwoord spreekt de sympathieke en nergens dwingende of belerende voedingsfilosofie van het tweetal. Jolijn beheert de site vegadutchie en dat is een van de grootste vegan blogs van Nederland. ‘Je kunt vegan eten en de hele dag niets anders eten dan donuts en patat. Plantaardig eten is niet per se gezond en andersom is gezonde voeding niet per definitie plantaardig.’ Balans is volgens het tweetal het toverwoord, ‘het heeft geen zin als gezond eten je heel veel stress oplevert…. Daarom zondigen wij soms op onze eigen regels maar dan wel met overtuiging en zonder schuldgevoel’.

Voorin het boek vind je een uitgebreide uitleg over hoe je bijvoorbeeld een ei of zuivel kunt vervangen en waar je alles kunt kopen. In Vegan smaaksouvenirs word je meegevoerd naar alle windstreken. Jolijn en Sjoerd hebben veel gereisd, maar doen hun inspiratie ook op bij een restaurantje om de hoek, een Ghanese buurman of bij vrienden. De recepten zijn veganvariaties van bekende recepten. Dat levert heerlijke inspiratie: zoals een hartig ontbijtpotje uit China, Engelse scones, een vegan clubsandwich, smorrebrod, de ultimate burger, red red met bakbanaan, Marokkaans stoofpot of Ghanese spinaziestoof met cassave. Ook zoetigheden zoals romig ijs, sinaasappelcake of bonbons ontbreken niet. Uit alle recepten spreekt creativiteit en liefde voor eten. Wat ik alleen niet helemaal begrijp is dat er bij de ingrediënten de in Nederland ongebruikelijke maatvoering in cups wordt gegeven. Gelukkig staat de maat in grammen er ook achter maar het wekt – onnodig – verwarring.

Ik maakte de Senegalese pindasoep, en die vond ik zo ontzettend lekker dat ik na twee kommen het restant meenam naar mijn uitwonende dochter en de volgende dag een nieuw pannetje voor mezelf maakte. Ik deel het recept met je.

Senegalese pindasoep

met gember & zoete aardappel

voor 2-3 personen

olie

1 rode ui

2 cm verse gember

3 tenen knoflook

2 kleine wortels

3 el gezouten pinda’s

handje verse koriander

¼ tl cayennepeper

3 el tomatenpuree

2 zoete aardappelen, ongeveer

400 g

1 liter groentebouillon

½ cup / 125 g pindakaas

(zonder palmolie)

2 el vers citroensap

Snijd de rode ui, gember en knoflook fijn. Snijd de wortels in kleine stukken. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Hak de pinda’s grof en de koriander fijn. Verwarm in een soeppan 3 el olie en fruit de ui, knoflook, wortels en gember 3 minuten. Voeg de cayennepeper, tomatenpuree, zoete aardappel en groentebouillon toe en laat met de deksel op de pan 20-25 minuten zachtjes doorkoken. Doe de soep in een blender met de pindakaas tot hij helemaal glad is. Je kunt dit ook met een staafmixer doen. Verdeel de soep over de kommen en serveer met de pinda’s, verse koriander en citroensap.

Geschreven door : Joke Boon