logo boonappetit

365 dagen Zónder pakjes en zakjes!

365 dagen Zónder pakjes en zakjes!

365 dagen Zónder pakjes en zakjes!

Ik herinner mij nog goed hoe ik zorgvuldig een aardappeltje en een stukje pompoen kookte en daarna fijnprakte voor mijn kinderen toen ze baby waren. Ik vond het maar niks om ze eten uit een potje te voeren. Nee, zij vormden zo klein al meteen een bron om mij eens lekker culinair uit te leven. Ook later vond ik het een uitdaging om elke dag vers en lekker eten voor mijn gezin met jonge kinderen op tafel te zetten. En dat waren beslist geen moeilijke tijdrovende creaties. Eten is zoveel meer dan maagvulling; het is zorgen voor en een manier om je liefde en genegenheid te tonen en meteen het gezellig samenzijn te ondersteunen.

Honig is onlangs gestart met een actie waarbij een gezin met drie kleine kinderen de uitdaging aangaat om 365 dagen lang elke dag minstens één product van Honig op tafel te zetten. Daarover is veel commotie ontstaan. Papa is een vlogger en zal beslist deze uitdaging niet zijn aangegaan in ruil voor een karrenvracht Honig. Natuurlijk is er niks mis met de spaghetti, mie en macaroni van Honig. Ook de meelsoorten zijn prima voor een pannenkoek. Maar de zakjes en pakjes dát is toch een ander punt. Die bevatten erg veel zout, suiker en andere stoffen waarvan je je afvraagt of een mens en zeker een opgroeiend kind die allemaal wel zo nodig heeft. Los daarvan wennen kinderen die hun smaak nog ontwikkelen op deze manier aan te zout en zoet. Dat nemen ze de rest van hun leven mee.

Karin Luiten, wie kent haar niet, de ongekroonde koningin van het zonder pakjes en zakjes koken is als reactie een tegenactie begonnen. 365 Dagen zónder pakjes en zakjes genaamd. Daarbij heeft zij haar culinaire collega’s uitgenodigd om een recept zonder pakjes en zakjes te plaatsen om te laten zien hoe simpel dat eigenlijk is. Zie ook: http://www.kokenmetkarin.nl/2018/01/15/365-dagen-zonder-pakjes/

https://www.facebook.com/365dagenzonderpakjes/

Natuurlijk draag ik graag mijn spreekwoordelijke steentje ehh receptje bij. Met een heerlijk recept dat door zijn vrolijke kleurtjes kinderen zeer aan zal spreken: groene kool met spekjes en tomaatjes. Daarnaast is het erg eenvoudig te bereiden en met een gekookt aardappeltje ernaast een volledig hoofdgerecht.

(Ik bedacht dit recept voor Okvlees.nl nov 2017)

Nodig voor 4 personen

250 gram gerookte spekreepjes (biologisch)

½ groene kool plm 600 gram

2 el olijfolie

250 gram kleine tomaatjes, (zo mogelijk in meerdere kleuren)

Peper en zout

100 ml volle yoghurt losgeroerd met 1 tl maïzena

*Snij de kool in heel dunne reepjes.

*Verhit in een ruime braad- of hapjespan de olijfolie en bak hierin de spekjes uit in 5 minuten.

*Voeg de kool toe en bak deze al omscheppend 10 minuten mee.

*Snij de tomaatjes doormidden en schep deze door de kool. Voeg een half kopje water toe en plaats het deksel op de pan. Laat de kool op laag vuur 15 minuten stoven.

*Voeg de met maïzena losgeroerde yoghurt toe en roer goed door. Warm nog 2 minuten mee.

*Breng op smaak met peper en zout en serveer.

 

Geschreven door : Joke Boon