logo boonappetit

Altijd Feest, recepten om het leven te vieren

Altijd Feest, recepten om het leven te vieren

Altijd Feest, recepten om het leven te vieren

In het gezin waarin Janneke Vreugdenhil opgegroeid is werd alles gevierd. Naast de gewone feestdagen die iedereen viert, zagen de ouders van Janneke zoveel meer aanleidingen om feest te vieren; de trouwdag, na de schoonmaak, en zelfs tot Jannekes ongenoegen een borstenfeestje na aankoop van haar eerste beha. Er bestond in huize Vreugdenhil een eigen familiegebonden overvolle feestkalender. Rode draad in deze kalender is dat het leven waardevol is om te vieren. Volgens Jannekes vader is ‘een leven zonder feesten als een lange weg zonder pleisterplaatsen’.

‘Feestjes zijn eilandjes van geluk’, zegt Janneke die de traditie van alles vieren in haar gezin heeft voortgezet. Behalve feestvieren kan Janneke heel fijn schrijven, ze weet je met haar nieuwe boek meteen een sfeer in te trekken waardoor je (ook) in de stemming komt en je telefoon pakt. Om mensen uit te nodigen om bijvoorbeeld de winter te vieren met een “stoof es in”. hierbij vraag je iedereen om een stoofgerecht mee te nemen en zelf zorg je voor rijst, puree, brood en drank. Het boek is opgedeeld in seizoenen en in elk seizoen vinden we en is er genoeg aanleiding om te feesten.

Zo brengt de winter ons ook Bleu Monday, Valentijnsdag, het Ierse St. Patricksday en pannenkoekendag,

De lente vieren we met een ode aan de asperge genaamd ‘Aspergefestival’ waarin diverse bereidingen van asperges zoals aspergecappuccino met koffie en hazelnoot, ook Pasen, koningsdag, moederdag, vaderdag en het suikerfeest komen heerlijk aan bod.

In de zomer wordt er gepicknickt, picknicken is volgens Janneke als het leven zelf: je maakt de prachtigste plannen, maar je hebt niet alles in de hand. Het kan gaan regenen of er blijkt een mierennest te zitten precies op de plek waar jij je kleedje hebt neergelegd. De kunst is om ervan te maken wat ervan te maken valt. Daarnaast wordt er in dit zomerseizoen ook World Chocolate day, Ferragosto (Maria Hemelvaart) Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaarsfeest) en Jannekes verjaardag gevierd.

De herfst brengt ons mosselen, het Duitse oktoberfest, Leids ontzet, dierendag (waarop een vegagerecht) Divali (Hindoestaans lichtjesfeest) Halloween met ‘zombie-ogen’ en Sint Maarten dat met een gans wordt gevierd.

In de winter Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Reden voor veel heerlijke recepten die verwarmend en zeker niet moeilijk zijn, zoals onorthodoxe Sinterklaassoep, een hartige banketletter, een gevuld speculaashart, geroosterde zoete appels voor kerst of het Italiaanse BYO diner waarbij iedereen een gang meeneemt. Geen stress wel veel plezier.

In het laatste hoofdstuk ‘Vier het leven’ vinden we recepten voor geboorte (een emmertje zelfgemaakte soep voor de kersverse ouders) en voor Rouwkost, recepten die troost en warmte bieden rond overlijden en begraven. Práchtig om hier aandacht aan te schenken. Tot slot het hoofdstuk Vier alles, met recepten voor drank, taart en fingerfood.

Je kent vast de uitspraak: Het leven is een feest maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Altijd Feest recepten om het leven te vieren van Janneke Vreugdenhil, (Uitgeverij Podium 25,00 euro) Is zowel het feest áls de slingers. Een kookboek om heel veel uit te gaan koken.

Ik deel het recept voor supersnelle kerstige kruidkoek met whiskey, rozijnen en walnoten.

Supersnelle Kerstige kruidkoek met whisky en walnoten

Voor 1 kruidkoek: 250 g rozijnen, gewassen 3 el whisky 250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd 250 g bruine basterdsuiker 2 tl koekkruiden 250 ml karnemelk 100 g walnoten, grof gehakt extra nodig: een cakeblik, ingevet met boter

Verwarm de oven voor tot 175 graden.

Verwarm de whisky in een steelpannetje, voeg de rozijnen toe en laat ze 10 minuten wellen.

Doe het meel, de suiker, speculaaskruiden, rozijnen + weekvocht, de walnoten en de karnemelk in een kom en roer met een houten lepel tot een beslag.

Schep het beslag in de cakevorm en bak de koek in ongeveer een uur gaar.

Geschreven door : Joke Boon