logo boonappetit

Slim zónder pakjes & zakjes

Slim zónder pakjes & zakjes

Slim zónder pakjes & zakjes

Karin Luiten is de onbetwiste koningin van De methode Koken met Karin: koken zonder pakjes en zakjes. Precies 12 jaar en 12 boeken geleden begon zij met laten zien hoe makkelijk het is om alles zélf te koken zonder daarbij een zakje of pakje te gebruiken. Tijdens een vermakelijke variété avond werd haar nieuwe boek Slim zónder pakjes & zakjes gelanceerd. Hilarische voorbeelden en anekdotes lieten zien hoe de consument met pakjes en zakjes voor de gek gehouden wordt. Zoals de mix voor boerenomelet met ui en prei, waar je vervolgens zelf nog ui, prei en ei aan toe moet voegen.

In Slim zónder pakjes & zakjes spelen seizoensgroenten van A-Z de hoofdrol. ‘Ik merkte dat mensen het vaak lastig vinden om creatief te koken met groenten. Dát wilde ik als uitgangspunt: leren denken vanuit groenten en dan zoveel mogelijk variëren’, vertelt Karin.

Ze laat zien hoe je slim kunt koken en inkopen, en wat je doet met een halve pompoen, ui of een stuk kool dat je overhoudt. Bovendien krijg je veel tips om met overgebleven ingrediënten en restjes om te gaan en zo helemaal niks over te houden. Karin: ’Zo kook ik zelf eigenlijk altijd: ik kijk wat ik nog in huis heb aan ingrediënten onderin de groentenla plus wat staan er nog voor kliekjes in braaf afgedekte bakjes en wat kan ik daar vervolgens mee doen. Alles om te voorkomen dat ik wéér naar de winkel moet. Maar vanuit die luiheid creëer je dus steeds weer nieuwe dingen. En het leuke van eten is: je doet het elke dag weer, dus elke dag kun je weer iets nieuws uitproberen.’

Zelfs van het kleinste restje kan nog een feesthapje, soep of saus gemaakt worden. Dat is eten met een systeem: slim combineren en gebruik maken van een goede basisvoorraad. Dat levert liefst 200 bijzondere originele, smakelijke en foolproof recepten op. Bij elk recept staat - héél slim - meteen aangegeven wat je met kliekjes kunt doen en de verwijzing naar de bladzijde waarop je dat recept vindt en wat je met overgebleven ingrediënten kunt. Per groentesoort vind je een groot aantal recepten: bij asperges naast de klassieke bereiding ook Indische asperges, aspergekroketten en aspergesouffleetjes met dragon, bij champignons ovenvis met champignontapenade, en recepten om restjes van de tapenade te gebruiken zoals toast en een ovenschotel, bij de ietwat saaie komkommer vinden we verrassende receptuur: wat dacht je van kabeljauw met komkommersaus. Hoewel groenten de hoofdrol spelen is het boek niet vegetarisch.

Het boek is gelardeerd met tips over basisvoorraad, bewaren, vriezen en koelen en bevat basisrecepten o.a voor soep, bouillon, sauzen, pesto’s. Ik verbaas me erover dat je zoveel informatie in een boek kunt verwerken zonder dat het er propperig uitziet. Hoe doe je dat? ‘Tja’, zegt Karin ‘noem het zendingsdrang… Ik wil mensen laten zien hoe je lekker kunt koken zonder rare zakjes met poedermixen, maar ook hoe je slimmer kunt omgaan met je spullen. Dat werkt volgens mij alleen als je véél mogelijkheden laat zien. Dus niet twee recepten met paprika, maar twintig. En omdat ik zelf koken heb geleerd door trial and error, weet ik waar de valkuilen zitten. Dan is het wel zo handig als ik die er meteen bij vertel, zodat het bij jou thuis in één keer goed gaat.’

Eén van Karin’s favoriete recepten is tandoori bloemkool. Een gerecht dat ontstond toen ze te veel saus had gemaakt voor kip tandoori. Bij de aubergine vind ik het recept voor auberginekoekjes; als echte aubergine liefhebber ken ik die nog niet. Later deze week deel ik het recept met je.

Slim zónder pakjes & zakjes doet in alle opzichten zijn naam eer aan. Het is bijzonder slim van opzet, geeft heel veel tips om op slimme maar bovenal smakelijke wijze alles te gebruiken en niks over te houden. (misschien geld dat je bespaart). Een kookboek naar mijn hart!

Slim zónder pakjes & zakjes. Karin Luiten, uitgeverij Nieuw Amsterdam 24.99 euro.

Geschreven door : Joke Boon