logo boonappetit

Leafs met liefde gemaakt

Leafs met liefde gemaakt

Leafs met liefde gemaakt

Vegetarisch eten is actueler dan ooit. Redenen om minder of helemaal geen vlees te eten dringen zich aan alle kanten op; denk aan milieu of dierenwelzijn. Sinds haar 12e kookt Carola de Kanter vegetarisch voor haar zusje en zichzelf, om anders dan haar ouders te eten die wel vlees aten. Sindsdien is ze nooit meer gestopt met koken en recepten ontwikkelen, waarbij ze zich door alle windstreken, haar moestuin, de markt en toko laat inspireren. Ze was jarenlang tv kok en ontwikkelt receptuur voor diverse magazines. Carola heeft een kookstudio aan huis (kookstudio Caatensteijn) en rondom haar huis een enorme moestuin. Vaak vragen mensen haar wat eet je nu precies als je geen vlees en vis eet? Ook deelnemers van haar kooklessen hadden na de les behoefte aan meer om thuis verder door te kunnen koken. Dat was de aanleiding om Leafs te schrijven.

In dit boek spatten de foto’s van het papier, zo mooi, helder en vooral heerlijk wat betreft sfeer en receptuur. De beelden tonen liefde en passie voor het onderwerp moestuinieren en lekker koken met de oogst. Wie drie hoog woont of geen groene vingers heeft kan natuurlijk ook met dit boek koken want vrijwel alles is ook te koop en er kan veel in een pot of bak. Of is te plukken in het park zoals vlierbloesem.

Elk recept krijg een fijne persoonlijke inleiding, tussendoor vind je onder de noemer groene vingers tips en trucs van een doorgewinterde moestuinder. Per seizoen een moestuinkalender met wat je kunt zaaien en planten én kunt oogsten. Verder veel tips en trucs. over het inleggen van magnolia’s of het bewaren van asperges. Of over de bloemetjes van de Oost Indische kers die alles zo mooi opsieren, een vijgenboompje ooit bij de groenteman gekocht of vers laurierblad en verse noten. De recepten zijn creatief zonder dat ze ingewikkeld zijn. Je hebt er geen ellenlange lijst van ingrediënten voor nodig. Ze nodigen stuk voor stuk uit om gekookt te worden. Carola geeft bewust niet aan of de gerechten voor- of hoofdgerecht zijn. Dat bepaal je zelf, eventueel door de hoeveelheden aan te passen; ik vind dat prettig. Inmiddels maakte ik rijstnoedels, asperges en Japanse dressing (heel erg lekker) en het taartje van aardappel en paddenstoelen met knoflook-cress pesto en truffelolie. Ook alweer heel maakbaar, origineel en heel erg lekker. Een greep uit de receptuur; crackers, aardpeer en cavalo nero chips, appeltaart op de kop met rozenwater en anijs, sambal goreng tempeh, borlottibonen en dragonmayonaise op geroosterd brood, Indian summersoep, salade van nectarine met basilicumolie en mozzarella of het werkelijk waanzinnig leuke idee voor een aubergine tosti. Als je de recepten maakt en leest vergeet je eigenlijk dat er geen vlees of vis wordt gebruikt, en zo moet het. Leafs is een boek waar de liefde voor eten en tuinieren vanaf spat. Een boek om helemaal stuk te koken.

Leafs, vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin. Carola de Kanter. (GoodCook 29.95)

Geschreven door : Joke Boon