logo boonappetit

Sapje, werkt aanstekelijk!

Sapje, werkt aanstekelijk!

Sapje, werkt aanstekelijk!

Misschien is het de combinatie, van de pure heldere, bijna sobere vormgeving van Sarah Meers, de no nonsense teksten en de leuke maakbare receptuur die Sapje tot zo’n leuk aanstekelijk boek maken. Geen aanstellerige teksten die in half Engels ons manen om te preppen, geen auteurs in onderbroek met blokjesbuik en jaloersmakende lijven. Nee gewoon Joël en Rosalynn die vanuit interesse, passie voor gezond eten en vanuit ondervinding gegrepen werden door het sap maken of juicen.

Vooraf aan het boek een uitleg van de voordelen van het maken en drinken van sap (met het drinken van sap krijg je veel groenten binnen), hoe je een sapje maakt, welke apparaten er zijn en welk het meest geschikt is, dat je kunt ontgiften (detoxen) met sap en hoe je dat doet, hoe je de sapjes kunt bewaren. Sap is hier voornamelijk groentesap en niet zoals velen van ons onder sap vooral jus d’orange, appelsap en druivensap verstaan. Veel groenten en een beetje fruit, daaruit bestaat de receptuur van Joël en Rosalynn die samen het bedrijf Sapje vormen. Met hun bedrijfje leveren ze aan bedrijven en particulieren door het hele land versgeperste sapjes die meteen zijn diepgevroren na het persen. Voor het persen van al die sapjes gebruiken ze een slow juicer. Jaren geleden kocht ik zo’n apparaat en met vlagen pers ik sap, vooral wortel en biet met een appeltje. Die saaie variatie kom je niet tegen in Sapje, maar wel seizoensgebonden spannende en leuke combinaties die uitnodigen om sapjes te blijven maken. Liefst honderd spannende recepten voor heerlijke sapjes die fraai klinkende namen hebben als frisgroen, kaki-kaneelsap, groene power, kidney flush, nero of sterananas. De receptuur is overduidelijk en stapsgewijs. De ingrediënten zijn overal verkrijgbaar en passend in het seizoen. Zo maakte ik uit winter paars elixer waarvoor ik alle ingrediënten in huis had: rodekool, biet, bataat, grapefruit en winterpeen. Dat leverde een verrassend lekker sapje op waar ik de hele dag een gezond gevoel aan overhield. Ik perste een dubbele hoeveelheid en vroor meteen een portie in voor een volgende keer. Een dag later bleek dat ik de ingrediënten voor inside repair ook in huis had: rodekool, biet, granaatappel en ananas. Alweer erg lekker en alweer een deel ingevroren.

Ik zei het al; de combinatie van vormgeving, tekst en receptuur maakt Sapje tot een zeer aanstekelijk boek dat aanzet tot grote groentenconsumptie op een prettige manier.

Sapje, 100 gezonde sapjes voor alle seizoenen. Joël Goudsmit en Rosalynn Campbell. Carrera Culinair 19.99 euro.

Geschreven door : Joke Boon