logo boonappetit

Joke blogt!

Vegan Party Food: kruidig, kleurrijk en vegan feesten!+ recept voor sinaasappel-pecanfudge

Vegan Party Food: kruidig, kleurrijk en vegan feesten! 

December-cadeau-tips aflevering 7.

De komende tijd zal ik elke aflevering een kookboek onder je aandacht brengen, dat leuk is om cadeau te vragen of te geven.

Kleurrijk en kruidig, dat is de perfecte omschrijving voor de boeken van Jason Tjon Affo.

Recent verscheen van zijn hand Vegan Party Food 60 feestelijke recepten (Becht, 22,99 euro).

Jason is Surinaams-Nederlands en dat zie je terug in zijn kruidige receptuur die origineel en geheel vegan is. Eerder verscheen Vegan Soul Food van zijn hand dat verkozen werd tot beste vegan kookboek van 2020. Naast de receptuur verzorgt hij ook de styling en fotografie van zijn boeken.

Vegan Party Food staat vol recepten voor originele, kleurrijke vegan gerechten en hapjes. Aan elk type feest is gedacht: brunch, date-night, over-the-top-verjaardagsfeest en feestdagen. Naast eten, krijg je recepten voor kleurrijke cocktails en recepten voor de day after. Ook krijg je muziek tips want Jason deelt zijn Spotify-list met de swingendste feestmuziek.

Om je een indruk van de recepten te geven: aardbei-margarita, jackfruit-nacho’s, spinazie-champignonmuffins, matcha-tompoucen(!), zoete aardappel currysoep of de sinaasappel-pecanfudge waarvan ik het recept met je deel.

Kortom: vegan feesten was nog nooit zo kruidig en kleurrijk!

Lees meer ...
TLV Vegan

TLV VEGAN

December-cadeau-tips aflevering 6.

De komende tijd zal ik elke aflevering een kookboek onder je aandacht brengen, dat leuk is om cadeau te vragen of te geven.

Het nieuwe boek van Jigal Krant, TLV Vegan Land zonder melk en honing (Nijgh & van Ditmar, 34,99 euro) is de opvolger van TLV (2018) waarvoor hij dat jaar de prijs van het gouden kookboek won.

Het al lang van tevoren aangekondigde TLV Vegan was het wachten meer dan waard.

In Tel Aviv wonen de meeste Israëlische vegans en vormt zodoende de vegan capital of the world. Waarom dat zo is en hoe dat is ontstaan beschrijft Jigal uitgebreid aan de hand van een zoektocht waarin hij een aantal pioniers aan het woord laat. Zoals het verhaal over animal farm waar dieren uit de intensieve vee-industrie gered van de slacht, een mooi leven wacht waarin ze gerespecteerd worden. Of het interview met de rabbijn die zegt God is a vegan, zijn echt staaltjes journalistiek smullen.

Jigal Krant stelt in alle opzichten zijn onderwerp centraal. Hij informeert de lezer zonder dwingend of belerend te zijn. Dat is prettig, want wie de verhalen leest over schandalen in de slachthuizen en intensieve veehouderij,

Lees meer ...
Wereldwijd Borreltijd

Wereldwijd Borreltijd

December-cadeau-tips aflevering 5.

De komende tijd zal ik elke aflevering een kookboek onder je aandacht brengen, dat leuk is om cadeau te vragen of te geven.

Nu de dagen korter en de avonden daarmee langer worden is borrelen een manier om de lange avond een prettige en smakelijke start te geven.

Met Wereldwijd Borreltijd reis rond de wereld in 80 bites & drinks Susan Aretz (Fontaine uitgevers 22.99 euro) laat Susan zien dat een borrel zoveel meer kan zijn. Geen bakje pinda’s of een blokje kaas maar gerechtjes die als je het een beetje combineert ook als een shared-dining gegeten kunnen worden. Zo gaat de borrel vanzelf over in het avondeten.

Er is echt voor élk wat wils: vlees, vis, vega en vegan iedereen mag en kan mee borrelen. Ook voor de drankjes krijg je receptuur en die zijn er ook in een alcoholvrije versie.

Ik noem: Manchego-kroketjes (dat is een luxe alternatief voor het blokje kaas) halloumi frietjes met harissadip, koude kervelsoep, gevulde eitjes met tahin, zeewierkrokantje met zalm, oesterzwamshoarma, vegan samosa, pimentos de padrón met chili olie,twee versie van flammkuchen of alcoholvrije sangria.

De recepten zijn goed te maken met ingrediënten die goed/overal verkrijgbaar zijn.

Lees meer ...
Ingeblikt, is heerlijk om in huis te hebben

Ingeblikt, is heerlijk om in huis te hebben

December-cadeau-tips aflevering 4.

De komende tijd zal ik elke aflevering een kookboek onder je aandacht brengen, dat leuk is om cadeau te vragen of te geven.

Onlangs was ik drie keer op een dag tot op de onderbroek nat geregend. Ondanks een jas die tegen de regen zou moeten kunnen.

Op zo’n dag, of een dag waarop het regent en je niet naar buiten wilt, is een goedgevulde voorraadkast een groot geluk. Dat wil zeggen: als je er ook iets lekkers mee weet te maken.

Met Ingeblikt, 80 verrukkelijke recepten uit je voorraadkast van Lola Milne (Uitgeverij Becht, 16,99 euro) gaat dat zeker lukken!

Zelden zag ik zo’n origineel boek dat conserven als uitgangspunt neemt. Als basis gebruikt Lola peulvruchten, tomaten en andere groenten, vis en (jack)fruit uit blik. Een paar ingrediënten erbij (die je meestal al in huis hebt) en hoppa daar verschijnt een heerlijk, gezond en smakelijke maaltijd.

Om je een idee te geven van de recepten: pittige cannelinibonen op toast, linzenstoofpotje met limabonen en kikkererwten, bonen-aardappelschotel, Turks roerei, linguine met sardine en citroen, mais, chowder, troostrijke zwarte bonen, kersentaart of kokosrijst.

Ik maakte kruidige tomatenlinzensoep die erg

Lees meer ...
Met mes en stokjes

Met mes en stokjes

December-cadeau-tips aflevering 3.

De komende tijd zal ik elke aflevering een kookboek onder je aandacht brengen, dat leuk is om cadeau te vragen of te geven.

Mascha Lammes is de echtgenote van Ronald Giphart en met hem samen schreef ze al eerder twee kookboeken: De wereld thuis en Verrukkeluk.

Met mes en stokjes (Uitgeverij Thomas Rap, 29.99 euro) is haar eerste solo kookboek.

Hoewel ik haar niet ken, de uitnodiging om bij een vorig boek bij hen aan tafel aan te schuiven moest ik missen, lijkt ze me een enig mens.

Dat blijkt uit de fijne bijschriften bij elk recept en de soms hilarisch van toon zijn en de tussendoor hoofdstukjes over een onderwerp zoals maggi, mosterd, panko of zout. De recepten zijn een werelds allegaartje, sommigen met vlees en vis en een groot deel zonder. Uit elke windstreek vind je iets smakelijks en soms zet ze een recept van een bevriend iemand of een kind in het zonnetje. Altijd met een originele invalshoek.

Ik noem:  cold pea soup, pakora’s, blooming onion, patatas bravas 2.0 of de simpelste appeltaart ooit die uit een laag bladerdeeg, appels, suiker en wat boter bestaat.

Ik maakte

Lees meer ...
Mijn Frankrijk, vrolijkt een grijze dag op.

Mijn Frankrijk, vrolijkt een grijze dag op.

December-cadeau-tips aflevering 2.

De komende tijd zal ik elke aflevering een kookboek onder je aandacht brengen, dat leuk is om cadeau te vragen of te geven.

 Meteen bij de eerste woorden heeft hij me bij de kladden: het bezoek aan de markt in Chablis waar een vrouw met blote handen in een trog vol varkensbloed en stukjes reuzel waar kruiden, room en gepureerde ui door worden gemengd. Het maken en oppeuzelen van warme bloedworst. Het is zo beeldend geschreven dat ik er de rillingen van krijg. Sommige mensen hebben meerdere talenten. Onno Kleyn is zo iemand: hij weet veel over Italië, over wijn en over Frankrijk. Daarnaast is hij ook nog geschoold klassiek zanger.

 In juni verscheen Mijn Frankrijk, verhalen en recepten. Onno Kleyn. (Nijgh Cuisine, 29.99 euro) Het verhaalt over Frankrijk en over eten. Verhalen over zijn zoektocht naar een tweede huis in Frankrijk, geschiedenis, landschappen, tradities.

Een ode aan het gewone en daardoor bijzondere Franse leven. De verhalen worden gelardeerd met recepten. Franse authentieke receptuur ‘hertaald’ door Onno Kleyn. Het levert een bijzonder smakelijk boek op dat erg prettig leest, Onno schrijft mooi en beeldend. Dus baal je van

Lees meer ...
Bakken met groente.  December-cadeau-tips aflevering 1

Bakken met groente

December-cadeau-tips aflevering 1

De komende tijd zal ik elke aflevering een kookboek onder je aandacht brengen dat een leuk idee is om cadeau te vragen dan wel te geven.

Bakken met groente, ruim 50 recepten voor brood, cake, crackers en nog veel meer. Lina Wallentinson. (Uitgeverij Terra, 22.99 euro).

Een erg leuk bruikbaar boek voor iedereen die graag gezond kookt, bakt en eet. Lina toomt in dit boek aan hoe eenvoudig het is om groenten in je baksels te verwerken en zo een heerlijk resultaat te krijgen.

Denk aan pompoen, peulvruchten, aardappel, doperwten, wortel, cranberries, boerenkool, tomaat, ui of veldsla: Lina geeft je er kloppende receptuur voor.

Ik zeg kloppend want ik maakte al het wortelbrood met noten en vruchten en dat was een goed beschreven recept, makkelijk te maken en met een heerlijk resultaat.

Lees meer ...
Met De Bakatlas spijker je heerlijk je topo bij! +recept voor crunchies

Met De Bakatlas spijker je heerlijk je topo bij! +recept voor crunchies

Rutger van den Broek behoeft denk ik geen introductie: hij is ons nationaal bakfenomeen.

Na diverse Bijbels (Bakbijbel en Koekjesbijbel) en andere bakboeken verscheen recent De Bakatlas van zijn hand.

De Bakatlas, Rutger bakt de lekkerste recepten van over de hele wereld. Rutger van den Broek. (Carrera Culinair, 35.- euro)

Een heerlijk, dik (450 blz.), fraai gefotografeerd en vormgegeven boek waarin Rutger laat zien hoe én wat ze bakken in de rest van de wereld. En dat is allemaal vérrukkelijk!

Dankzij Rutger moest ik weer denken aan meneer B. mijn aardrijkskundeleraar op de middelbare school. Ik vond aardrijkskunde een erg leuk vak, maar ik hield ook van praten en giechelen. Dat vond meneer B. geen combinatie dus moest ik mijn tafeltje tegen zijn tafel schuiven. Dat maakt dat ik wel op moest letten en nog steeds alles weet over aardlagen en andere aardrijkskundige zaken.

Terug naar De Bakatlas: via de diverse delen van Europa: West-, Midden-, Noord-, Oost en Zuidoost, gaan we naar Noord Amerika, Latijns Amerika en het Caraïbisch gebied, Afrika, Azië en Oceanie: Australië en Nieuw zeeland.

Denk aan receptuur voor Bossche bollen,

Lees meer ...
Vegan Comfort + recept voor heerlijke miso-linzenstoof

Vegan Comfort met heerlijk recept voor miso-linzenstoof

 

Door er met regelmaat op social media over te berichten, bouwde ze de spanning langzaam op. Milou van der Will schreef Vegan Comfort, plantaardig comfort food met Oosterse smaken. (Uitgeverij Good Cook, 30,95 euro)

Milou van der Will heeft een zeer aangename schrijfstijl waarin humor een rol speelt. Dat weet ik van haar eerdere werk: Vegan East(2020) en Vegan summer(2021), waaruit ik de supersnelle satésaus heel vaak maak.

Ze heeft een Indische opa en zodoende is ze met lekker kruidig eten opgevoed. Helaas bevatten veel gerechten uit de Indische keuken vlees of andere dierlijke producten, een probleem voor Milou die vegan eet.

Dat moest ook anders kunnen bedacht en besloot ze. Geen dierlijke ingrediënten zónder daarbij op smaak of structuur in te boeten. Op haar site Thegreenchopstick.com begon ze haar vegan Oosterse recepten te delen. En nu is daar haar derde boek, dat ze ook zelf fotografeerde naast het opvoeden van drie kleine kinderen. (Ik noem dit omdat ik dat altijd zo immens knap vind, en de tijd dat mijn kinderen klein waren nog vers in het geheugen ligt.)

In Vegan Comfort krijg je echt comfortfood voorgeschoteld in hoofdstukken genaamd: noedels die

Lees meer ...
prei-witlof ovenschotel

Prei-witlof ovenschotel (vegan)

Het is vandaag 1 november World Vegan day. Een dag waarbij wordt stilgestaan bij een voor velen andere plantaardige manier van eten. Vegan of plantaardig eten kun je om verschillende redenen doen: dierenwelzijn, milieu of gezondheid. Ik ben sinds een jaar veganistisch gaan eten en dat bevalt me erg goed. Met mijn recepten wil ik inspireren. Dit recept verscheen eerder in dagblad Trouw waar ik op dinsdag een kookcolumn heb.

 

Toen ik de groentelade van mijn koelkast opentrok lagen daar zowel de prei als de witlof mij smekend aan te staren. ‘Eet mij’ riep de prei, ‘nee, neem ons!’, smeekten de stronkjes witlof. Omdat ik graag iedereen tevreden hou besloot ik om ze samen te verwerken. Een op het eerste gezicht misschien ongewone keuze, maar toch ook weer niet: zowel prei als witlof fleuren op in het gezelschap van iets zuurs.

 

Dat kan het ouderwetse scheutje azijn zijn of zoals in deze schotel met mosterd en olijven. En zo verdwenen de prei en witlof uit mijn groentelade harmonieus samen in deze ovenschotel. Het op hutspot geïnspireerde pureelaagje vormt een heerlijk dakje samen met het krokante noten-paneer-laagje. ‘Heerlijk. In elke hap zit veel afwisseling’, sprak mijn

Lees meer ...
Karola’s Kitchen Eten is een feest! +recept voor kokosbanaanrotsjes

Karola’s Kitchen Eten is een feest! +recept voor kokosbanaanrotsjes

 

Karolien Olaerts schreef Karola’s Kitchen – het kookboek. (uitgeverij Horizon, 31.99 euro).

Meteen in haar eerlijke inleiding laat Karolien haar struggle met eten en diëten door de jaren heen zien. Van eetstoornis, overgewicht tot aan een obsessie voor gezond eten aan toe. Om vervolgens op een dag te besluiten dat het klaar was. Dat ze zich niet langer liet leiden door de visie van dieet-goeroes of anderen op social media, die voorschrijven wat gezond is. Zo werd eten weer plezierig. Ze ontwikkelde een manier van eten die niet draait om afvallen of diëten maar om het opbouwen en omarmen van een gezond en evenwichtig eetpatroon, waarin lekker en gezond eten centraal staat.

Karolien heeft een blog Karola’skitchen genaamd en dit is haar derde kookboek. Ik kende haar boeken of blog nog niet en daarom was ik aangenaam verrast. Haar recepten zijn lekker en origineel, royale porties (hou ik van!) en bevatten heel veel groenten. Hoewel niet alle zijn veel recepten vega of vegan, anders geeft Karolien je tips hoe je dat kunt wijzigen.

Ik heb het boek al een tijdje in mijn bezit en heb al drie recepten gemaakt: ontbijtcake,

Lees meer ...
Recensie Bistro Manon + een heerlijk bloemkoolrecept

Recensie Bistro Manon + een heerlijk bloemkoolrecept

Toen ik in het kookboek Bistro Manon begon te lezen dacht ik meteen: wát knap! Auteur Manon Proper kreeg 5 kinderen in krap twee jaar tijd: een tweeling én een drieling. De kinderen zijn nog jong, het gezin woont in Boedapest en Manon schreef een kookboek: waarbij plezier in lekker, gezond eten zonder al teveel moeite centraal staat.

Mijn bewondering komt voort uit het feit dat ik, toen mijn kinderen klein waren, voornamelijk scheel van vermoeidheid zag en mijn kinderen meestal erg onder de vlekken zaten. Zowel moeder en kinderen zien er in Bistro Manon monter, stralend en frisgewassen uit.

Manon Proper schreef Bistro Manon dagelijkse inspiratie voor het hele gezin. (Uitgeverij Good Cook, 25,95 euro) een kookboek geïnspireerd op haar dagelijks leven, waarin ze vijf kritische kindermonden moet voeden in wat zij noemt een ‘mini bistro’. Manon gaat ervan uit dat speciaal kindereten, lees: gepureerde smakeloze prakjes, niet nodig zijn en dat je je kinderen ook aan kunt leren dat te eten wat jij lekker vindt. Uiteraard rekening houdend met al te pittige en scherpe zaken.

Het levert een uiterst sympathiek en zeer bruikbaar boek op, waarvan de toon erg prettig is.

Lees meer ...
NOMNOMNOM is smikkelen +recept smokkel ayam kecap

NOMNOMNOM is smikkelen +recept smokkel ayam kecap

 

‘NomNomNomNom’ is het geluid dat koekiemonster uit Sesamstraat maakt als hij eet én staat synoniem voor het geluid dat iemand maakt die genietend eet.

NOMNOMNOM is ook de titel van het kookboek van Dorothy Parker van Vette Sletten. Eet jezelf gelukkig in 50 grenzeloze recepten. (Fontaine Uitgevers, 24,99 euro).

Vette Sletten is het Nederlandse blog dat in de Engelse versie Dorothy Porker heet. Vette Sletten is een antwoord op alle skinny blogs van ultraslanke meisjes met fijn gestileerde receptuur.

Hoe anders is dat bij Vette Sletten / Dorothy Porker. Op haar blog gaat het voornamelijk om genieten van eten ook als dat calorieën bevat.

Het kookboek NOMNOMNOM is beslist anders dan alle andere. Om te beginnen spreekt er een geheel eigen geluid en veel humor uit. Het is een verademing.

Als fan van de Koreaans-Amerikaanse keuken en met haar Indische roots schotelt Dorothy Porker je kruidige originele recepten voor. De teksten zijn hilarisch en soms aandoenlijk eerlijk. Het type tekst waar ik erg van hou. De foto’s zijn uniek, kleurrijk en origineel zo ook de foto’s waarop ze zelf staat met al haar tattoos en een hamburgerjurk of een molensteenkraag van

Lees meer ...
Vegan bakken: Abrikozenmuffins

Vegan bakken: Abrikozenmuffins

Kroon op het Werk een pr-bureau stuurt met regelmaat een foodiebox vol producten om uit te proberen. Ik krijg altijd een heerlijk Sinterklaasgevoel als ik zo’n doos ontvang en uitpak.

In de foodiebox-zomer zaten een aantal  producten waar ik erg enthousiast van werd. Zo was er een fles geperst gembersap van Go Now echt geweldig als je zoals ik veel gember gebruikt. Ook zat er amandeldrink van Beleaf in het pakket, een plantaardig alternatief voor melk. En er zaten twee potjes ongezoete fruitcompote in van Servero. Peer-Appel en mango-appel-abrikoos. Zonder toegevoegde suiker en met heerlijke stukjes erin.

Ik vind dat lekkerder dan die gladde moes.

Omdat ik vegan eet is bakken zonder eieren soms een uitdaging. Wat blijkt: met ongezoete appelmoes kun je heel goed eieren vervangen zodat je een heerlijk luchtig baksel krijgt. Ik had verse en rijpe abrikozen en toen ik de vrolijke oranje compote met appel-mango-abrikoos zag, bracht dat me op het idee om er muffins van te bakken

Ik ging aan de slag met een recept dat ik losjes baseerde op Vegan voor iedereen van Merel Wildschut en bakte abrikozenmuffins. Heerlijk, niet zoet, luchtig en vol van smaak. Ook gebruikte ik de amandelmelk

Lees meer ...
Chinese Takeaway met 5 ingrediënten + recept voor aubergine met miso

Chinese Takeaway met 5 ingrediënten + recept voor aubergine met miso

Voor wie van Chinees houdt (en wie doet dat nou niet?) is er nu Chinese Takeawaymet 5 ingrediënten. Door Kwoklyn Wan (uitgeverij GoodCook, 20,95 euro)

Hierin vind je 80 klassieke Chinese gerechten die je kunt bereiden met slechts 5 ingrediënten. (Er wordt vanuit gegaan dat je basis ingrediënten als olie, azijn, zout, peper en sojasaus in huis hebt.) Veel van deze gerechten zijn ook nog eens sneller zelf te maken dan het fietsen naar de Chinees duurt.

Ingedeeld in soepen, lichte hapjes, vis & zeevruchten, kip & eend, vlees, vegetarisch, sauzen en bijgerechten en tot slot desserts en drankjes.

Zoals je uit de hoofdstukken al af kunt leiden is dit geen vegetarisch of vegan boek. Maar in het hoofdstuk vegetarisch vond ik een aantal verrukkelijke gerechten. Ik maakte de portobello’s met vijfkruidenkorst uit de oven en de aubergine met miso en sesamzaad. Ik at er rijst bij en het was bijzonder lekker! Niet de meest fotogenieke recepten uit het boek, maar beslist de moeite van het namaken waard.

Ik deel het recept van de aubergine met je.

Aubergine met miso en sesam

2 personen

2 el sesamzaad

2 teentjes

Lees meer ...
Vegan voor iedereen + recept voor heerlijk gnocchi

Vegan voor iedereen + recept voor heerlijk gnocchi

Merel Wildschut is de auteur van Vegan voor iedereen, senl, duurzaam, budgetvriendelijk. (Fontaine uitgevers, 22.99 euro). Daarnaast is Merel het warm kloppend hart achter het blog De Groene meisjes, een platform voor een bewuste lifestyle. Omdat ik alleen de naam van Merel op de cover lees en het boek in de ik vorm is geschreven, vroeg ik me af wie en vooral wáar het andere meisje was. Bij navraag bleek dat Merel het blog ooit begonnen was samen met iemand anders, maar dat die er jaren geleden mee gestopt is. Omdat Merel inmiddels aan de naam gehecht was, ging zij alleen onder deze naam door.

De titel Vegan voor iedereen, dekt perfect de lading. Haar boek laat zien dat vegan eten voor iedereen is weggelegd, ongeacht je portemonnee, waar je woont of wat je eetstijl is: vegetariër, veganist of vleeseter die een dagje zonder vlees wil. Met doodgewone ingrediënten uit de supermarkt laat ze je de lekkerste dingen op tafel zetten.

Goed beschreven, nergens dwingend of dringend, maar telkens enthousiasmerend. In het boek staan een aantal favoriete recepten van de blog maar vooral veel nieuwe. Ingedeeld in ontbijt met

Lees meer ...
50 x Vegan Zuivel is een absolute aanrader! + kokosmylk recept!

50 x Vegan Zuivel is een absolute aanrader! + kokosmylk recept!

Marleen Visser ken je misschien al van haar boeken over ijs, waarin ze een grote creativiteit aan de dag legde (Altijd ijs 2016 en IJs 2020). Recent verscheen 50 x Vegan zuivel van boterkoek en havermylk tot mangolassie en komijnkaaz door Marleen Visser (uitgeverij Becht, 18.99 euro).

mij betreft heeft ze zichzelf met 50x Vegan zuivel overtroffen. In een duidelijk, goed beschreven boek krijg je alle ins en outs van het van A tot Z zelf bereiden van vegan zuivel producten. Denk aan melksoorten die ze heel handig mylk noemt: zoals sojamylk, pindamylk(!) rijstmylk(van gekookte zilvervliesrijst, denk aan restjes!), zwarte-sesammylk, notenmylk of havermylk. Waarbij Marleen je meteen trucs geeft om de havermylk niet slijmerig te laten worden, iets wat soms op kan treden als je het zelf maakt. Ook diverse botersoorten leert ze je zelf maken en vervolgens hoe je daar dan weer kruidenboter en boterkoek maakt. Verrassend is hoe je zelf sojakarnemylk kunt maken of spicy warme choco met sinaasappel. Ook yoghurt en room komen ter sprake, wat dacht je van soja citroenkwark met cookie dough, cashew crème fraîche of sojayoghurt? In het hoofdstuk toetjes vind je kokos

Lees meer ...
Vegan Summer en het snelste satésaus recept

Vegan Summer en het snelste satésaus recept

Milou van der Will is het brein achter de website Thegreenchopstick.com waar ze laat zien hoe je gerechten in een plantaardig jasje steekt. Ik ben fan van haar plantaardige, kruidige en goed beschreven receptuur, sinds haar vorig jaar verschenen Vegan East. De sticky aubergine staat hier vaak op tafel evenals de mais-aardappelkoek. Behalve dat haar recepten kruidig en lekker zijn zit er in de inleidende tekst en de beschrijving humor van het soort waarvan ik hou.

‘Ik zie je staan op dat barbecuefeestje. Jij die zit te dubben hoe je die bloemkool nou weer eens zal roosteren. Jij, piekerend wat je in plaats van zo’n plofkip aan een spies kan rijgen.’

Het zijn de inleidende regels van Vegan Summer plantaardige gerechten voor op en bij de barbecue. Milou van der Will. (GoodCook, 14,94 euro). Hierin krijg je ruim 30 recepten om heerlijk te barbecueën. Behalve de receptuur nam Milou ook de styling en de fotografie voor haar rekening (iets wat ik altijd erg knap vind, als je dat allemaal kunt).

In ‘Eerst nog even dit’ komen het soort bbq, de kolen en het gedrag van vleesvervangers op kolen ter sprake. Dan

Lees meer ...
De groene barbecue met heerlijk recept voor worteltjes

De groene barbecue met heerlijk recept voor worteltjes

Bij het woord barbecue denk je, misschien net zoals ik dat deed, vooral aan vlees, kip, vis en een maïskolf. Barbecue lijkt daardoor vooral iets voor carnivoren. Maar…. dat is een misverstand. Dat bewijst De groene barbecue het nieuwe boek van Rukmini Iyer, die bekend werd door haar succesvolle boeken over de bakplaat. In De groene barbecue, 75 vega en vegan recepten van de bbq (21.99 euro, uitgeverij Becht) laat ze zien dat je heel lekker en volwaardig kunt barbecueën zonder vlees, vis of andere dieren.

Rukmini is een ster in gerechten hoog op smaak brengen en de bereiding tóch eenvoudig te houden. Groot resultaat met een minimum aan inspanning. Dat op smaak brengen met kruiden heeft ze met de paplepel ingegeven gekregen. (Ze is van Indiase afkomst en die zijn meester in het kruiden van gerechten.) Hoewel ze zelf af en toe vlees eet, is ze sterk in vega en vegan gerechten. Dat komt misschien mede door haar vegetarische opvoeding.

In De groene barbeque laat ze zien hoe je met groenten, tofu, paneer, peulvruchten en fruit heerlijke gerechten op de bbq klaarmaakt. In hoofdstukken als vooraf, fris & licht,

Lees meer ...
Nordic Family Kitchen, mooi, groen, inspirerend. + recept voor roggebrood.

Nordic Family Kitchen, mooi, groen, inspirerend. + recept voor roggebrood.

Ik kan moeilijk de vinger leggen waarom de boeken van Mikkel Karstad mij zo bekoren. Zijn het de foto’s, de prachtige beelden van de natuur, de ogenschijnlijke eenvoud, tevreden mensen, mooie landelijke huizen én (h)eerlijk eten waar zo’n enorme rust en lust voor puur leven van afstraalt? Het is natuurlijk de combinatie van dit alles. Van Mikkel Karstad de Deense chefkok, culinair columnist en foodstylist verscheen vorig jaar Evergreen, een boek waar ik helemaal Zen van werd, om voornoemde redenen. Ook bij Nordic Family Kitchen, gezond- natuurlijk – eenvoudig, overvalt me een gevoel van rust en schoonheid. Mikkel Karstad. Fotografie Anders Schonnemann. (Uitgeverij Terra, 34,99).

Mikkel woont met zijn vrouw en vier kinderen in een boerderij in Kopenhagen. Daar kweken ze groenten en kruiden en eten ze eieren van eigen kippen. Hij wil de liefde voor eten overbrengen, die hem zelf met de paplepel is ingegoten. Zijn moeder nam uitgebreid de tijd om lekkere dingen in huis te halen en daar uitgebreid mee te koken. De liefde voor eten, lekkere winkels, de natuur en de tijd nemen voor je eten wil hij op zijn kinderen en zijn

Lees meer ...